вторник, 13 октомври 2015 г.

Бедиг Бедросян - топлият рисунък на влюбения в дунав творец



Назаем от АРТ Силистра, Фейсбук

Познат за ценителите, непознат за широката аудитория, земен и позитивен в рисунъка и цветоусещането си – време е да представим на любителите на красотата художника Бедиг Бедросян. На 15 октомври в 18 ч. жителите и гостите на морската столица ще се срещнат с неговото изкуство чрез изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Бедиг Бедросян прекарва живота си на брега на река Дунав. Художественото му творчество преминава от това на любителя до работата на утвърдения художник. В младежките си години попада под влиянието на румънската изобразителна школа и по-специално на нейни художници от Букурещ.
Предпочитан жанр в изкуството на Бедиг Бедросян е пейзажът с мотиви от старите български градове, с планински, морски и крайдунавски изгледи или от плодородната Добруджанска равнина. Независимо от тематиката, живописните му картини в постимпресионистичен маниер се отличават с искреното си живописно чувство, спокойната си съзерцателност и достъпна поетичност. Характерно за Бедросян е схващането му за хармонията между човешкия труд и природните ритми, за целостта на мирозданието. По това изкуството му се родее духовно с големите майстори на пейзажната живопис като Иван Христов, Здравко Александров, Тодор Добруджански и други пейзажисти от 50-те години на XX век. През 1969 – 1970 г. художникът посещава Армения и създава цикъл пейзажи “Армения”, които показва в различни колективни и самостоятелни изложби. Бедросян носи в душата си традиционното за арменците упование в християнската вяра. Изписва иконите и стенописите в арменския храм Сурп Аствадзадзин” в Силистра.
Художникът урежда самостоятелни изложби в цялата страна от 1951 до 1987 г. От 1945 г. редовно участва в общи художествени и окръжни изложби в Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Габрово, Велико Търново и др. От 1947 г. е включен в ръководството на колектива на художниците в Силистра, а от 1965 г. е член на ръководството и един от основателите на Групата на силистренските художници към СБХ. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ - III степен. През 1969 – 1970 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Последователно през 1972, 1982 и 1987 г. в Силистра са уреждани ретроспективни изложби на художника. През 1980 г. устройва самостоятелна изложба в изложбената зала на Централния военен клуб в София. Творби на Бедиг Бедросян са притежание на Художествената галерия в Силистра, Художествената галерия в Добрич, Франция, Германия, Армения и различни частни колекции в страната и  чужбина. В младежките си години Бедросян попада под влиянието на румънската изобразителна школа и по-специално на нейни художници от Букурещ.
Бедиг Бедросян е син на прокудени от Армения заселници в България. Израства на брега на Дунава. Неговото художествено наследство е пример за самостоятелно извървения път и самоусъвършенстване в изкуството. Творчеството му обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци – земеделци и рибари.
Картините му са заредени с много лиричност и топлота, изпълнени със светлина, с наситена цветност. В много от пейзажите си художникът използва цветни подложки върху грунда. Върху тях в постимпресионистичен маниер полага свободно багрите, като ги напластява, като цветни петна с четка или шпакла, и така постига усещането за трептене на живописната повърхност. Работи с маслени бои върху платно или подлепва платното върху фазер. Постига плътност на колорита, като има пейзажи, в които живописта е разработена изцяло на тоналните съотношения на цветовете, за да предаде едно общо състояние на природата – утро, привечер, мъглявина и пр.
Личният му пример на творец, отдаден за утвърждаването на изкуството в Силистра, представлява една вълнуваща история в историята на съвременното българско изкуство. Образът на художника Бедиг Бедросян от Силистра присъства в националната ни съкровищница – колекцията на Националната галерия в София, със скулптурния му портрет, направен от неговия съгражданин проф. Ангел Станев. Множеството картини, собственост на държавни, обществени и частни колекции в България и чужбина, са свидетелство за мястото и творческия принос на скромния български художник от арменски произход.
Платната му са притежание на художествените галерии в Силистра, Добрич, Националния дарителски фонд „13 века България”, на различни обществени, частни колекции в страната и чужбина – Германия, Франция, Армения и др.

Ели Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар