понеделник, 12 октомври 2015 г.

Татяна Дончева в Силистра: „Движение 21“ с амбиция за успешно първо участие в местни избори


Политическа партия „Движение 21“ стана третата политическа сила в община Силистра (председател Петър Пeтров), представила публично своите кандидати за общински съветници, начело с адвокат Стоянка Дойчева, и за кметове на населени места – в Айдемир, Калипетрово, Бабук и Йорданово, съответно Радомир Радев, Димитър Димитров, Васил Димитров и Йълмаз Юсеин.
В публичната среща, завършила с концерт специален гост бе лидерът на партията Татяна Дончева, която в края на експозето си афористично заяви:  „Движение 21“: „Отборът на квартала“ на „Движение 21“ е като ЦСКА – почва от „А“ областна група, после влиза във „В“-аматьорска, преминава през „Б“-професионална и стига до „А“-елита“.
Преди това каза: „За трети път съм в Силистра от м. май м.г. насам и правя разлика посещението в залите – сега са дошли да ни видят и чуят над 350 души. Обиколката в страната е най-сериозната приложна социология и тя показва интерес към „Движение 21“ и много очаквания към нас. Виждам достатъчно хора от поколението, което трябва да пренесе България в следващите години.
25-те години преход бяха грешки, резултат от лоши решения на хора, неправилно поставени да ги вземат, тъй като не са готови за това. Българинът дълго време не бе воден от здравия разум, подобно в избора му на това кой лекар, майстор или учител му трябва да си свърши работата. Политиката в България дълги години бе артикулиране на лозунги и позициониране в политическото пространство.
А всъщност навсякъде по света политиката е алгоритъм от 3 неща: визия, организация и резултати. Тя не е сборище от клакьори, за да ръкопляскат на лидера и за да бъде водена с автобуси да пълни зали. На първо място е важна практичността – преди всичко решаването на проблемите на хората става с тяхно участие. Общинският съвет и общинарите не са местният хайлайф, а организатори и визионери на живота в един град.
„Движение 2“ е механизъм, който дава шанс на хора, които не са били досега в политиката, но са добри професионалисти в своята сфера, самонаправили се отговорни хора. Проблемите са в кварталите, но и хората, които трябва да ги решават, също са там. Партиите на прехода много дълго време избираха партийни послушници със задача да възпроизвеждат партийни номенклатура и върхушка. Смисълът на съществуване на партии е да участват в подреждането на живота и в получаването на най-добрите му резултати.
Няма смисъл да говорим за "ляво и дясно пространство", защото смисълът е подредба на държавата чрез ангажиране на хора, които стават за „една работа в нея“, както и на професионалните браншове. Лоша политика е чрез проектите да вземат пари едни и същи 5 фирми в държавата с по 2-3-ма местни тарикати към тях.  
Ние сме за смяна на организацията в държавата, в която в момента огромната част от хората гледат като публика на стадион, на който управляващите извършват някакви действия по игрището. За да подредим тази позиция, трябва да се преодолее пасивността и хората да бъдат въвлечени да участват. Трябва да сменим „заниманието“, за да не бъде мач с публика, а да е като оправянето на хаоса в една къща. 
Историческата памет на една общност смятаме за много важна за мотивацията на всички. Има забравени велики хора – изключителни личности от преди 30-40-50 години, които са създавали важни неща. За тях трябва да се говори, защото е необходимо да бъдат възкресени. Те са пример, че нещата могат да стават заедно, макар и по различен начин.
В цяла България Партия „Движение 21“ има 883 кандидати за общински съветници в 22 общини, петима самостоятелни кандидати за кмет, както и още толкова в коалиционен формат. В 95% от случаите те са от гражданската квота, т.е. не са членове на партията. За разлика от други партии, ние не диктуваме листите от София.
Много е важно изборите да бъдат честни. Купуваните гласове са 5-6% от глобалния вот. Пътят към задължителното гласуване, показващо реалната картина, минава през електронното гласуване, което ще привлече в изборите младите хора и тези, които не живеят в България, но с пари, изкарани в чужбина, издържат в родината си своите близки. След 2-3 години идва ред и на машинното гласуване. Само така ще се пренебрегне до малки размери етническият и корпоративният вотове. 
       В област Силистра Татяна Дончева бе и в Алфатар
в подкрепа на кандидатите от листата и на кандидата
за кмет на общината Златка Питакова -
 в последните години председател на ОбС Алфатар,
както и 
в Тутракан в подкрепа на листата с водач Кристиян Калчев.
В листите ни са преимуществено млади хора, защото чрез тях ще се подмени върхушката в центъра и по места. Животът трябва да налага нови хора, които не се чувстват затапени. В името на борбата с корупцията чрез система, непозволяваща самозабравянето и овълчването. Затова сме и за ограничения за кметуване до два поредни мандата. Нужна е нова генерация, която не разказва лозунги, а  идва на власт, за да се свърши с резултат 2-3 неща“.
Публичната среща бе открита със слово на историка Веселин Аврамов, кандидат за общински съветник от „Движение 21“ – Силистра: „Ние не се люшкаме в крайности – ние сме за умереност, за съзидание и за надграждане. Ние сме за спиране на лошите решения. Общинският съвет е институция, в която трябва да имат глас представители на гражданското общество, които са личности, а не марионетки. Ние от „отбора на квартала“ знаем болните теми – транспортна схема, комуникациите, рушащите се имоти, зоните за отдих и пр. Трябва промяна в средата около нас, но и в самите нас. В програмата ни има три основни качества: чест, смелост и човещина- една ценност, която липсва в съвремието ни и трябва да бъде върната. Ние знаем, че власт без авторитет няма бъдеще. Знаем, че дисциплината е ред, а не хаос и анархия. Имаме две важни вечни твърдини – Силистра и река Дунав. Градът е дело на човека, реката – дело на природата и божие начало., които са неразривно свързани. Да направим тези твърдини по-здрави, защото държавата ни започва и свършва с нашия град. Ние сме лицето на България!“.




Няма коментари:

Публикуване на коментар