сряда, 28 октомври 2015 г.

Студенти от Силистра с „Паметен лист за Йовков“



         Студентите филолози от Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ имат своята поредна проява в началото на новата академична година. Студентската учебно-научна изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ издаде „Паметен лист“ за 135 години от рождението на Йордан Йовков.
„Той стана възможен с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ към Русенския университет“, научаваме от доц. д-р Румяна Лебедова, ръководител на лабораторията и преподавател в учебното заведение. С нейно участие бе и паметният лист, посветен на Крайовския договор, издаден в първите дни а м. септември в навечерието на 75-годишнината от неговото издаване през 1940 г.
В публикуваните материали: „Йовков и Добруджа“ – за десетте добруджански години на жеравнеца, превърнал се в певец на равнината; „Йовков за творчеството си“ – за търсеното и винаги намирано добро у хората; за отношението на Йовков към Вазов – патриарха на българската литература – с признанието „Интересен и Вазовият език!“; за спомените на съвременниците на Йовков за него и литературата му – Антон Страшимиров, Елисавета Багряна, Константин Константинов, Дора Габе, Христо Бръзицов и др.
Във вестника са представени прототипите на Йовков – милионера, Люцкан, Вълчан Дуков, поп Дочо, Татар Христо…Намерено е място и за интервю с Кремена Митева, главен уредник на Дом паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, наскоро гостувала в Силистра, за да представи двутомник за необикновения автор.
В края на м. септември със съдействието на Областна администрация Силистра студенти от Филиал Силистра гостуваха на Националната литературна конференция в най-големия град на Добруджа. За него в изданието разказва и фоторепортажът, изготвен от студентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар