петък, 17 юли 2015 г.

Събори в Рожен и Копривщица



Стоте каба гайди отново ще засвирят като една за откриването на събора под връх Рожен между 17 и 19 юли.Традицията, която датира от далечната 1898 г., се възобновява след 9-годишно прекъсване. Последното издание на родопския събор бе през 2006 г. В тазгодишното издание участват и добруджанци от различни общини

На красивите Роженски поляни се провежда Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен”. Програма: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри.
На 19 юли е съборът в местността "Сборяново", Разградско, където също участват добруджански състави, заедно с певицата Нелина - родом от нашия край по своето потекло.
На 7-9 август е Националният събор на народното творчество "Копривщица".
Междувременно РЕКИЦ ЧИТАЛИЩА СИЛИСТРА провежда среща –семинар на тема: „Проблеми и практики в организацията и провеждането на читалищни дейности”, предвиден за 22 юли/сряда/ 2015 г. от 10 ч. в стая 304 на Младежки дом Силистра, В програмата: представяне на „Проблеми и практики в организацията и провеждането на читалищни дейности” – Елена Радева от НЧ „Д. Михайлов-1906”-с.Бабук. Както и текущи въпроси – Мария Неделчева, ст. експерт в организацията, домакин на проявата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар