събота, 18 юли 2015 г.

250 самодейци уважиха юбилея на колегите си от село Българка




Д. Титев и неговият певчески състав
         В силистренското село Българка, в което живеят няколко десетки жители, предимно от Третата възраст, се проведе тържество „25 години от създаването на смесената певческа група при НЧ „Васил Левски”, споделено в деня на рождението на Апостола на свободата. Най-малко 250 самодейци от 8 населени места, вкл. от Садина, Разградско, участваха в тържеството. То бе уважено от д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра, от зам. кмета Денка Михайлова и от общинския съветник Константин Стоилов, чийто прадядо е сред учредителите на читалищното настоятелство преди повече от 70 г. Поздравителен адрес изпрати областният управител Стоян Бонев.
Домакините и гости от Садина
         Празникът бе открит от кметския наместник Тодор Маринов, а негов домакин бе 72-годишният Дочо Титев, неизменен ръководител на състава от 1990 г. насам. Специално послание и подаръци донесоха садинци начело със своя кмет Христа Тодорова на своите побратими от добруджанското село, някога с 800 души население. За миналото напомни в кратко слово учителката пенсионерка Йорданка Жекова, чиято трудова кариера е започнала тук в някогашното селско училище. Покрай много дарове направи впечатление жестът на 80-годишния музикант от Срацимир Стоян Чешмеджиев, диригент и на хорове в далечното минало и учител на сегашните самодейци в Българка, чийто син пратил чак от Лондон борче, което да бъде посадено в двора на читалището.
Куп подаръци от Садина за Българка
         Сред любезните посрещачи на участниците от съседните села Бръчма, Поп Кралево, Срацимир и Главан, както и по няколко състава от Калипетрово и Алеково, бяха сем. Бернадет и Дъглас Легет от Великобритания, които имат къща в селото и са верни спомоществователи на читалището. С тяхна помощ и с доброволчество на самодейците от Българка наскоро бе обновен читалищният салон. За тях също имаше специален благодарствен адрес.




Няма коментари:

Публикуване на коментар