понеделник, 6 юли 2015 г.

Танц на дервиши на свято място в Добруджа

     
    Край аязмото в село Руйно се проведе за 21-и път регионалният фестивал на турския фолклор с над 500 участници от 37 групи от 7 области. Представени бяха песни и танци на три култури - на сунити, алиани и татари.  Васил Тосев от Пловдив бе специален гост, изпълнил дервишки танц. е един много специален човек, въпреки че той не счита себе си за такъв. Той е на 45 години и е единственият българин, посветен за дервиш в най-важния център на суфите - турският град Коня, където 700 години пребивават танцуващите от ордена Мевлеви. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец.
       Животът на Васил Тосев е толкова необикновен, че би послужил за сюжет на роман или за филмов сценарий. От тежко болен млад мъж, отписан от официалната медицина, той се превръща в напълно здрав и духовно извисен човек, дервиш и учител по йога.
         В тазгодишната проява на сцената се явиха певци и танцьори от Силистра, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Добрич и др. Лично присъстваха председателите на културни дружества от различни области, които искат фестивалът да прерасне в национален, тъй като има потенциал за това, както и организационен опит, но все още няма достатъчно възможности са настаняване на участниците, ако проявата се провежда в два дни. В продължение на 6 часа „вървя“ програмата на групите, съставени от представители на различни възрасти. Поздрави до тях отправиха Министерство на културата, което е съорганизатор на фестивала заедно с община Дулово, областният управител Стоян Бонев, лидерите на всички основни политически партии в региона, и др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар