събота, 18 юли 2015 г.

Канадска TV засне обичаи в село Ветрен



  
         Екип на TV от Канада засне на видео два обичая в село Ветрен – „Пеперуда” и „Седянка”, които в обозримо бъдеще ще бъдат показани по тамошна телевизионна станция, за което участниците щели да бъдат уведомени. „Гостите много добре знаеха за какво става дума, бяха подготвени за снимките и ние се постарахме да покажем обичаите”, каза Атанаска Атанасова, секретар на НЧ „Димитър Благоев”, към който са съставите, осъществили проявите.
         Обичаят „Пеперуда” е традиционен за нашия край, тъй като е свързан с поминъка и съпътстващата региона суша в продължение на векове. Ритуалът съществува както при християните – „Герман”, така и при християните”. А седянката е традиция, датираща от миналото, и е свързана с всекидневието и общуването между хората. На нея се работи, пеят се песни, разказват се истории, зараждат се любовни отношения, подготвя се чеиз, обменя се информация за световни и местни събития.
         Към заснемането на седянката за участие са привлечени хора на различни възрасти, както и от ансамбъл „Ветренци”, така и младежи, за които традицията е жива само в разказите на най-възрастните. Специално за пред камерата са демонстрирани и образци от български народни хора. В продължение на десетилетия ветренци са врата към българския фолклор за всички, които изминават по река Дунав маршрута на регатата ТИД от Инголщадт до Силистра. В края на август е финалът на 60-ата регата, най-дългата и най-многочислената в Европа и по света.




Няма коментари:

Публикуване на коментар