неделя, 19 март 2017 г.

Над 200 кукери с дефиле в село Калипетрово

В село Калипетрово бе проведен 13-ият от 1986 г. насам Национален фестивал на кукерите, една проява, която е част от областния и от общинския културни календари, дело на НЧ "Пробуда" с председател Курти Иванов, на кметството с кмет Пеньо Пенев и на община Силистра, чийто кмет д-р Юлиян Найденов приветства участниците. Поздравителен адрес от областния управител Петко Добрев.

При хубаво пролетно време на площада в селото дефилираха кукерски групи от село Варненци, Тутраканско, и оит село Добрина, Провадийско; от село Кайнарджа (трето място) - НЧ "Отец Паисий", от село Айдемир (второ място) - НЧ "Родолюбие", от село Калипетрово (първо място, плюс специална парична награда от БСП) - НЧ "Пробуда", от град Алфатар - НЧ "Ведрина" (кв. Попово) и Специална награда за обединена кукерска група от селата Горно и Долно сахране - община Павел баня.


Със своето решение за награждаване на най-добрите, както и на трима индивидуални участници журито с председател Йордан Касабов - д-р по етнология, раздаде награден фонд от 1 910 лв., събран включително от спонсори - фирми от Калипетрово ("Агра 2000", ЗК "Златно зърно", "Агро-Николови",) и Силистра ("Сами транс", "Брамак", "Актуал", "Агрогард" и "агровин), от ПП ГЕРБ, от Александър Сабанов - общински съветник, дистрибуция на минерални води "Балдаран"и др. 

В празника участва и десетчленна административна група от село Брънещ, Румъния, потомци на калипетровци изселници от 2-3 века насам, където често се гостува на тамошен  "Куков ден", в който калипетровската кукерска група е сред редовните атракции, заедно с групи от Румъния, България и Сърбия.









Няма коментари:

Публикуване на коментар