вторник, 14 март 2017 г.

Речи за пороци по икиндия във време за пости в Силистра


В миниатюрното пространство на Етнографския музей в Силистра бе открита атрактивна изложба, посветена на няколко от най-разпространените човешки пороци, дело на гостуваща тройна експозиция от Исторически музей Горна Оряховица с любезното домакинство на Регионален исторически музей Силистра.

В присъствието на областния управител Петко Добрев, на журналисти и на граждани, уважаващи подобен род прояви, изложбата бе открита от директора на силистренския музей д-р Николай Тодоров, а от името на гостите „речи за изложените пороци“ държа неговият колега Пламен Мадемов – директор на музея в Горна Оряховица, прочут в минало време с пивоварна и завод за шоколади, а в днешно време с кръстопътното си железопътно разположение.

Горнооряховската изложба е поредната в партньорството на силистренските специалисти по история с музеи от други градове, както и с гражданите на Силистра – например, русенската с ретро съдържание е посетена от 120 души, а изложбата с дарените над 300 експонати – от 200 наши съграждани, възползвали се от безплатната възможност да се докоснат до уникални свидетелства на времето.

„Нашата своеобразна трилогия е посветена на човешките слабости и изкушения, които най-често са на ръба между полезното и вредното за човешкото здраве“, заяви г-н Мадемов в своята словесна изява. Той уточни, че изложбата не цели нито да поощри, нито да укори, размахвайки пръст в името на изкуплението, на всеки прегрешил, тъй като в живота всичко е въпрос на воля и мисъл.

Музеят в Силистра е едва четвъртият в страната, ползващ трите експозиции едновременно, тъй като обикновено всяка обикновено пътува поотделно. „Първата от тях – за алкохолното прегрешение, се роди по време на коледните пости през 2006 г. по идеята на покойния директор на горнооряховския музей Иван Бъчваров, а следващата, посветена на сюжети, свързани с тютюнопушенето – в дните за великденския пост година-две по-късно“, заяви Пламен Мадемов.

Изложбата показва голяма естетика и практичност от края на 19 и началото на 20 в., свързана с разфасофки за ракия, вино и бира, вкл. и с уникати от шестата в България пивоварна – „Баденец“ в Горна Оряховица. Тя се появила се през 1892 г. като ефект от опустошението на мушицата филоксена, изпила сока на лозовите масиви и оставила населението без вино. За съжаление горнооряховсиякт бирен хит изчезва безвъзвратно през годините на т.нар. голяма депресия в края на 20-те години на миналия век. За по-лесно възприятие, вкл. и с чувство за хумор, част от експозиционния пояс в изложбата е наречен „кръчмаро-юнашки сюжети с неочакван край“.

В изложбата е намерено място и за по-хард вариант за представяне на човешки пороци – ползването на тютюна, което преди 150 години е било и елемент от поведението на определени етноси, свързани с Ориента. Затова на зрителите са показани забравени във времето чакмаци и запалки, както и кибрити („палидръвца“, наричани от пуританите в българския език „драсни пали клечици“).

Различни видове лули, цигарета, кутии цигари от някога модерни, а днес несъществуващи марки, вкл. и от т.нар. златен период, когато България е била №1 в света по производство на тютюн и на тютюневи изделия – примерно някъде до преди 30-40 години. Изложбата предлага и сладък кът, още повече, че Горна Оряховица е била прочута и със своята шоколадова фабрика „Обрешков“, която обаче фалирала, тъй като се наложило да води дела предвид откраднат патент за славния някога шоколад „Тоблерон“, в годините на социализма познаван от българите предимно от витрините на „Кореком“, където се пазаруваше с валута, стига да я притежаваш законно.

С различни експонати е показан преходът от улична търговия със сироп, боза и халва – някога много печеливша и оспорвана между различните търговци, предвид строгата регламентация, впоследствие преразгледана, за да бъде улеснена. Любопитното е, че руснаците след Освобождението през 1878 г. въвеждат у нас консумацията на шоколад с шампанско, тъй като дотогава в България какаото е ползвано предимно с медицински цели.

Изложбата ще гостува в Етнографския музей в Силистра до 30 април, за да бъде видяна от хора от различни възрасти, които ще се убедят, че заедно с антикварите и колекционерите, историците могат да предлагат на аудиторията по атрактивен и забавен начин дори човешки качества, наричани „пороци“, а повечето са със съвременно звучене и днес, когато виртуалното опиянение има още по-силно и унищожително ударно съдържание в човешката цивилизация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар