сряда, 1 март 2017 г.

На празник на Заговезни



26.02.2017. 8 групи от Айдемир, Калипетрово, Сребърна, Кайнарджа, Средище, Добрина (Провадийско) и отделно 20 участници, вкл. от Айдемир, Сребърна и София в 42-ото издание на Празника на кукерите и маските - Айдемир 2017. Жури в състав: Сава Савов, Цветана Игнатова, Георги Иванов определи победителите в различните категории. За всички индивидуални участници - парични награди. 

Поздрав лично от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов (в празника се включи и д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра) и задочно - с поздравителен адрес, от Петко Добрев - областен управител. Проявата (част от областния и от общинския културни календари) е организирана от кметство Айдемир с кмет инж. Денчо Георгиев и от НЧ "Родолюбие 2006" с председател Иванка Радулова. Сред спомоществователите по традиция е и общинският съветник Александър Сабанов.

За първи път Празник на кукерите и  в град Алфатар - по инициатива на НЧ Ведрина в кв. Попово. Иширковските кукери и тази година спазиха традицията, след като обиколиха селото по всички улици се събраха на площада. Всяка година кукерите се събират след обяд на площада, за да приключат празника пред всичките си почитатели. По желание на хората от село Проф. Иширково (срещу скромна лепта) представителите на местната кукурска група изпълниха трите си коронни номера: кукерско хоро, кушия и т.нар. гонене на циганчето. 

Празник на кукерите имаше още в село Кайнарджа, а в Алеково по свой начин – с маскиране, уважиха Сирни заговезни. Уралии, уллюлюнги, т.е. прескачане на огън имаше в различни населени места, каквато е традицията в навечерието на най-дългия – Великденския, пост.

По свой начин отбелязаха празника Масленица (Сирна неделя) и представителите на Руски клуб Силистра. Те приготвиха трапеза с едни от най-характерните си ястия, сред които са и популярните блини, т.е. тънки палачинки, консумирани със сметана и различни видове сладка. Празникът е подобен на българския си събрат, посветен на Заговезни, като в него са предвидени и игри на открито. Важен  момент в традицията е изгарянето на сламено чучело,  символ на отиващата си зима. Преди да се превърне в огън и дим, в джобовете му се слагат листчета с пожелания. В празника участва и Камерна формация "Интер" с р-л Никола Касабов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар