четвъртък, 5 януари 2017 г.

Срещу Богоявление - време е за...мълчана вода

На 5-и срещу 6 януари е нощта на Водици или Водокръщи (Богоявление, Йордановден) – една от най-магичните нощи на годината. Този голям български празник води началото си от дълбока древност, още от преди Христа. Свързан е с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата й същност.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва!

Какво се прави в нощта срещу Водици?

Когато се здрачи достатъчно навън на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Ако няма вкъщи такова, може да се използва чаша или малка тенджерка. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.

Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Хващате съда с две ръце и притихвате малко с водата. Оставете я да Ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и й кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Точно преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди ВОДИЦИ, силата й става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото Ви желание и го изречете на глас пред водата. Притихнете и постойте с нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът Ви, когато точно това желание бъде изпълнено. Опитайте се „да видите“ тази картина във Вашата вода. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО! После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете.

Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от Вашето СБЪДВАНЕ. После пак… Склоните чело пред водата и й благодарете. След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието Ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата Ви. Така че магията е във Вашите ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар