вторник, 10 януари 2017 г.

Климатологът Георги Рачев: Сняг в планините ще има до Великден, ситуацията е уникална за последните 30 години!


www.epicenter.bg

И преди е било студено през зимата, миналата година също имахме минус 20 градуса, но тази година обстановката е уникална, защото е много дълга. В София например ледените дни ще се задържат и през следващата седмица. Това каза в студиото на БНТ Георги Рачев. Според него, ситуацията тази година е много рядка и не е наблюдавана в страната през последните 30 години. Освен ниските температури, вятърът допълва картината и създава впечатление за още по-студено.


„Предупредихме да подготвят роторните машини, защото няма как с обикновени машини да се изчистят пътищата, при тези количества сняг. Очакваме и нови снеговалежи в Източна България и Родопите, който идва с циклон още в сряда”, допълни климатологът.

Според него, валежите от сняг ще има още няколко седмици напред и едва ли не до Великден ще имаме сняг, но само в планината. Но пък сезонът за каране на ски ще продължи със сигурност до средата на април”, допълни той.



„Това не е само в България, в Истанбул имат ледени дни, в Атина падна под нула градуса, това също е необичайно. Всичко е в резултат от поредица средиземноморски циклони, които идват един след друг към Балканския полуостров”, каза още Рачев.


Той прогнозира, че температурите у нас няма да се понижават още надолу, още от сряда започва повишение и температурите ще бъдат около нулата. Новото захлаждане няма да е толкова сериозно, колкото това, което вече преминава.

Според него, пролетта у нас ще е топла, динамична и влажна. „Февруари вероятно ще е по-топъл, но с повече валежи. Същото важи и за март”, допълни климатологът. Той бе категоричен, че трябва да се следи топенето на снега и язовирите да бъдат готови да поемат повече количества през пролетта.


Директорът на Хидрометеоцентъра на Русия Роман Вилфанд пък обяви, че през новата седмица се очаква рязко затопляне, предаде ТАСС. Обширните мразовити арктически маси, които нахлуха над цяла Русия, Черноморския регион, включително България и стигнаха чак до Атина, ще отстъпят пред по-топъл фронт.

"Още в петък, 13 януари, през нощта в Москва ще бъде от 4-9 градуса под нулата, а през деня температурата ще се приближи към нулата. Очакваме топла новогодишна нощ по стар стил”, обясни пред ТАСС Роман Вилфанд. Той допълни, че очакваното затопляне ще е много чувствително – с 20-25 градуса над сегашните незапомнено ниски температури руската столица. В момента те са с 15 градуса под нормата и достигат до минус 30.

Повишаването на температурите в Русия, което ще спре преносът на студени въздушни маси на юг, ще се усети и у нас. След още един мразовит пристъп в понеделник и вторник, постепенно максималните температури ще започнат да се повишават и в петък, а и през почивните дни, ще са около нулата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар