четвъртък, 19 януари 2017 г.

Силистренката родом Биляна Траянова пред Фрог: „Хариша“ е книга за деца-откриватели

WWW.frognews.bg

През октомври 2015 г. Биляна Траянова 
се върна в Силистра след 12-годишно отсъствие, 
за да представи новата си ХАРИША.
Биляна Траянова е актриса. Едновременно с това е сценарист и продуцент на много филми, посветени на сериозни за обществото проблеми като наркотици, осиновяване, алкохолизъм. През последните години пътешества по света. Видяното го пресъздава в предаването „Без багаж”. Неочаквано за всички Биляна зарадва българските деца с приключенската поредица от книги за деца „Хариша”. Последната-шеста по ред книга излезе скоро на пазара. Вижте какво сподели авторката пред Фрог нюз:

- Г-жо Траянова, наскоро излезе шестата книга от приключенската поредица за деца „Хариша“. Как изобщо ви хрумна да пишете детски книги?

- През последните години пътувам със семейството си по света във връзка с телевизионното предаване „Без багаж“. Оказа се, че има невероятни кътчета на земята, където почти не стъпва човешки крак. Сигурно много хора ще се похвалят, че са ходили на Бали, например. Но само на няколко километра от мястото, където се посещава от всички туристи живее племе, което не допуска да бъде видяно и опознато. Живее по свои правила и закони. Съвсем умишлено не иска до него да достигнат постиженията на цивилизацията. Хората не са особено дружелюбни, но за сметка на това живеят по правилата на природата и са щастливи от всичко това. Чрез пътешествията на малкия Хариша ми се иска да разкажа на децата точно за тези места. Иска ми се в тях да не угасва желанието да научават все повече и повече за нови земи и тайнствени места. Да опознават културата, историята на различни народи, природата в различните краища на света. Във всяка от шестте книги описвам какво до този момент не е открито и все още остава загадка. Така подсказвам на децата, че тепърва предстоят да бъдат разгадани много тайни. А това може да стане благодарение на самите тях.

- Къде ще заведе децата Хариша?

-  Хариша пътува с родителите си по света. Всяка книга е история от различно място на планетата: двореца на стар махараджа в пустинята на Раджастан, Индия; племето масаи в саваната на Кения; джунглата на Малайзия, където все още живеят аборигени. Хариша се качва до едно от най-чудатите места в света - Мачу Пикчу в Перу. Главният герой среща специални хора, непознати племена, диви животни и открива тайнствени знаци, които ще го отведат до Великото Знание. „Хариша“ е изключително полезно четиво, в което могат да се открият както образователни елементи и научнопопулярни факти, така и възпитателни теми, като отношението към възрастните хора, толерантност към различните раси и етноси, осиновяването и мн. др. Аз наричам „Хариша“ книгата на новите деца. Те искат за кратко време да научат много неща. В потребителският свят, в който живеем, най-важното е да покажем на наследниците си, че трябва да бъдат добри хора и да живеят в хармония със себе си.

- Кое е мястото, което не можеш да забравиш?

- Кения е незабравима. Там, масайските деца, например, не знаят какво е да ядат банани. Сутрин пият мляко с кръв, която бащите им източват от кравата. Планинците в Перуанските Анди си месят царевични питки. Там за голям подарък се брои ако занесеш… хляб! Всичко друго им е непознато, далечно. Животът на много места по света е твърде тежък. Масаи и Самбуру в Кения, правят плет от акациеви клони, който ги разделя от лъвовете, хиените и другите диви животни. Така от едната страна на плета е детето, а от другата го дебнат лъвовете. В Кения има над 1, 5 млн. деца, които живеят в сиропиталища. Наричат се „Пансиони за деца, намерени в Саваната“. Остават сами, защото много често родителите им ставата плячка на СПИН или на дивите животни. Най-незабравими пък са очите на етиопските деца. Невероятно красиви хора са етиопците. Народите по света погребват и отдават почит към мъртвите по различен начин. Гигантски парфюмни дървета, например, са приютили под клоните си поколения починали хора в Трунян, на остров Бали. Трагедията в Непал разтърси цялото ми семейство. Земетресението остави без дом много семейства, а хиляди деца останаха сирачета. Поинтересувахме се как можем да осиновим дете оттам, но местните власти междувременно промениха закона и забраниха това да се случва, заради зачестилите опити за продажба на деца с цел робство и незаконна трансплантация на органи.

- Някой може да ви упрекне, че пренебрегвате България.

-   Нищо подобно. В четвъртата книга от поредицата, приключенският дух на малкия Хариша го отведе в Силистра, където се случват най-невероятни неща. „Хариша“ не е книга, която просто се чете. Това е активна книга, книга, която вдъхновява децата не само за четене, но и за конкретни проучвания, техни собствени проекти и изследователски стъпки. Изградена е от три компонента: приключенска история в непозната точка на света; наръчник за оцеляване - съответно в пустинята, джунглата, саваната, и т.н. Читателят получава и ценни съвети за това кое е приемливо или не в съответната култура. В края на всяка книга детето ще открие страници, на които може да си води записки за нещата, които допълнително открива по темите през Интернет или различни енциклопедии. Така неусетно, чрез приключение с Хариша, децата ще научат безброй ценни подробности за животинския свят, като например, по какво се различават азиатските женски слонове от африканските. Това, че само африканските имат бивни е непопулярен факт, но илюстриращ важната подробност, че слонът не е просто слон, а има три различни вида слонове, оцелели в нашия свят. Оттам идва и разговора с родителя или учителя за опазването на видовете, за опазването на природата. Децата могат да създадат свой изследователски дневник, точно както прави в книгите Хариша. Могат да поставят снимки, да създадат свой „проект на пътешественика“.

- Какви са отзивите на хлапетата, след като прочетат тази книга?

- Най-ценното за тях в тази поредица е вдъхновението, което неминуемо идва веднага щом навлезеш в историите. А вдъхновението ще изгради изследователски дух у тези деца, които след време ще открият оставащите неразкрити 95% от обитателите на океаните, останалите 50% от животинските и растителни видове в Амазонската джунгла, оставащите няколко стотин хиляди вида насекоми и златни градове като реално съществувалия Паитити, който инките скрили в джунглата, за да не бъде плячкосан от конкистадорите. Градът, за който се разказва в шестата книга от поредицата и който очаква своя звезден миг, за да се покаже отново на света.

интервю на Катя Илиева


*Книгите от поредицата са своеобразен сериал и трябва да се четат последователно. До този момент са излезли шест епизода:
„Хариша, царят на маймуните“ (1)
„Хариша и Анаитис“ (2)
„Хариша в дъждовната гора“ (3)
„Хариша и тайнствените кръгове“ (4)
„Хариша в подземния град“ (5)
„Хариша и посланието на инките“ (6)
Книгите могат да бъдат закупени онлайн на: harisha.net
или bezbagaj.net
---



Няма коментари:

Публикуване на коментар