сряда, 4 януари 2017 г.

Преди и в почивните дни: "Пътувай само в краен случай"

ГД „Национална полиция“ призовава да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни, научаваме от www.novini.bg по съобщение от пресцентъра на МВР във връзка с прогнозата, че в края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна.

При усложнени метеорологични условия за периода от 09.00 часа на 5 януари до 09.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на МПС; за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите.

Решението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще са дело на Междуведомствения щаб, в който участват представители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Изпълнителна агенция Агенция „Пътна инфраструктура“, „Автомобилна администрация“ и техните подразделения, отговарящи за организиране на трафика в зимни условия и предприемане на своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движение и контрол при очаквани обилни снеговалежи.

Мярката се налага съгласно Заповед за организация и контрол на движението за осигуряване на нормална проходимост по републиканската пътна мрежа през есенно-зимния сезон 2016-2017 г. от 13 октомври 2016 г. публикувана на интернет страницата на АПИ.

Поради опасност от навявания и заледявания се препоръчва на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури. На шофьорите се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на „Пътна полиция“ и контролиращите органи.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Експертите от „Пътна полиция“ при ГДНП припомнят правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка. ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ НА ПЪТ – ПРОВЕРЕТЕ ПРОГНОЗАТА. Задължително е още преди да тръгнете на път е да проверите каква е метеорологичната прогноза и какво време ви очаква по време на пътуването. От години е практика у нас при опасно време метеоролозите да обявяват предупредителен код. Тази информация може да откриете на сайта на НИМХ www.weather.bg, там има специална секция „Опасни явления“. Ако има обявен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, ако не е належащо.

ПОДГОТОВКА НА АВТОМОБИЛА. Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и др. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност.

Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Носете си топли дрехи, обувки и заредете колата с повече гориво. Зимата е непредвидима, възможно е да тръгнете с добро време, а само час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във виелица със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава ситуация е важно да сте подготвени с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици.

Освен това винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото ви е необходимо за пътуването. Внимателно избирайте маршрута си. Изборът на маршрут е много важен. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Винаги следете пътната обстановка.

ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ. През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път е възможно да се попадне на сенчест участък. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем. Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета.

Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на „Пътна полиция“ или на пътните служби чрез телефон 112. Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи! Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото или интернет, ако тя се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. В населените места се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.

При бедствено положение следете по радиото указанията на органите за пожарна безопасност и защита на населението. Ако сте в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

ПЪРВА ПОМОЩ НА ПОПАДНАЛИ В БЕДА. Не се колебайте да окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Никога не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение. Когато трябва да се придвижвате пеш, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са ви предписани от лекар и топли напитки.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар