понеделник, 23 януари 2017 г.

Силистренка родом, професор в САЩ, ще говори пред парламентите на Испания и Италия по проблемите на безработицата



Проф. Павлина Чернева, ръководител на катедрата по икономика в Bard College в САЩ, е поканена да дискутира проблемите на безработицата и да представи своята програма за гарантирана работа в парламентите на две европейски държави - Испания и Италия. Проф.  Чернева, по думите на наскоро починалия проф. Кръстьо Петков, е най-успелият български макроикономист в САЩ.

Българката е родом от Силистра и е научен сътрудник на икономическия институт Леви”, е поканена да дискутира в двата парламента проблемите на безработицата. Професор и д-р по икономика Чернева ще представи програмата си, над която работи от 20 години за преходна, гарантирана работа за безработните в обществено полезна дейност. Тя е един от съвременните американски икономисти от течението на т.н. Модерна монетарна теория /ММТ/. 

Целите на ММТ са да предостави на правителствата икономическото разбиране и избор на политика за постигането на пълна заетост, едновременно със стабилни цени. ММТ предлага Програма за гарантирана работа на всички. Правителствата да предлагат безусловно работа в публичния сектор при минимално за страната заплащане на всеки желаещ и годен да работи. Програмата е за гатантиран, но преходен труд, защото участниците в нея ще имат възможност да се трансферират на работа в частния сектор в зависимост от нуждите на частните фирми и при условия на икономически растеж. Да даде работа на безработния директно, назначавайки го от „дъното“. 

„Аз имам успех с програмата, тя беше внедрена в Аржентина по време на голямата криза през 2001 година”, каза по телефона Чернева, която е един от признатите експерти в тази сфера. В Аржентина участва в разработката, а по късно и в оценката на постигнатото по тази програма. Организатори на двете беседи на Чернева в парламентите в Мадрид и Рим са две неправителствени асоциации в Испания и Италия. Изявата й в парламента на Испания е на 24-ти вторник от 16.30 часа. 

На другия ден ще се срещне с членове на „Подемос”, както и на други опозиционни партии. Освен това в Мадрид ще има и публична беседа с участието на икономисти, преподаватели, политици и общественици от Испания и от Италия. Тя ще състои в Националния център на изкуствата, където ще се представи и декларация против остеритета в Европа. В тази декларация се изисква от правителствата да се отнесат сериозно към проблема на безработицата в цяла Европа. 

На 27-ми, петък, проф. Павлина Чернева ще говори пред Парламента на Италия. Там пък се внася проектозакон от левицата за такава програма от депутата Стефано Фасини с подкрепата на най-големия профсъюз в Италия. Както „24 часа” писа, родената в Силистра Павлина Чернева, преди две години публикува шокираща графика за разпределението на доходите в САЩ през последните 70 г. Оказва се, че всяко десетилетие доходите на 90% от хората стремглаво намаляват, докато на най-богатите 10% от населението се увеличават. Тази нейна академична работа се популяризира в американската преса, а по време на предизборната кампания кандидатът за президент Бърни Сандърс показа в Сената графиката и я използва по време на кампанията си. 

© www.24chasa.bg Тонка Петрова, кор. в Шумен

Няма коментари:

Публикуване на коментар