www.vesti.bg
Ако сте от хората, които вярват, че на петък 13-и може да им се случи всичко най-лошо на света и днес отказвате да излизате от дома си, вие определено се нареждате сред тези с диагноза трискайдекафобия.
1. Знаете ли, че освен петък 13-и, в някои испаноезични страни смятат и вторник 13-и за ден на лош късмет. Вторник е опасен, защото този ден от седмицата се свързва с римския бог на войната Марс. Хората вярват, че на вторник 13-и не трябва да сключват брак, да пътуват и да не оставят дома си празен.
2. Страхът от днешния ден се корени още в християнството. Исус е разпънат на кръст в петък и оттогава този ден се смята за лош, тъжен, предвещаващ злини. В Средновековието в петък не се провеждали сватби, а хората, които тръгвали на път, избягвали да го правят точно в този ден. 13 души са присъствали на Тайната вечеря в нощта преди разпятието на Исус. Неговият предател Юда е бил 13-ят, който идва на вечерята. 




Източник: Getty Images/Guliver

3.  Съществува скандинавска версия за числото. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.
4. Страхът от петък 13-и си има име - трискайдекафобия. Думата произлиза от гръцки и е въведена като термин от американския психиатър и невролог Исадор Кориат. Тези, които страдат от нея, избягват всичко, което по някакъв начин съдържа числото 13 (етаж или апартамент от сграда, номер на улица, брой столове около масата или гости за вечеря).
5. Във всеки месец, който започва в неделя, 13-ият ден е петък. През 2017 г. това се случва два пъти - през януари и през октомври. 
Предишният път, когато годината е започнала в неделя, е било през 2006 г., това ще се случи отново след 6 години, през 2023-а.
6. Най-дългият период, през който може да няма нито един петък 13-и е 14 месеца.
7. Над 60 млн. души по целия свят твърдят, че изпитват страх от петък 13-и. Някои от тях не ходят на работа, не карат кола, дори не стават от леглото си цял ден.
8. Сред известните личности, родени на петък 13-и са Маргарет Тачър, Самюъл Бекет, Фидел Кастро, Алфред Хичкок.
10. Сред известните, които страдали от трискайдекафобия, бил американският президент Франклин Рузвелт - той не е пътувал в петък 13-и и не давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия.
9. Случайно съвпадение и лошо стечение на обстоятелствата "заразили" с трискайдекафобия Франция. Около година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива да се канят само 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието на числото. Суеверието се разпространило по-късно и в Лондон, дори бил създаден ресторант, в който, ако резервирате маса за 13, автоматично ви пращат 14-и гост – фигурка на трикрака черна котка с името Каспър.
11. Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая.
12. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Дъ Рипър (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Теодор Бънди (Theodore Bundy).
13. За много хора 13 е късметлийско число. Сред тях е певицата Тейлър Суифт. Рождената ѝ дата е 13, навършила е 13 г. на петък 13-и, първата ѝ песен е имала 13 секунди интро.