сряда, 6 февруари 2013 г.

Болницата в Силистра се утвърждава като център за специализанти



Д-р Д. Костадинова
         Управителката на силистренската МБАЛ д-р Даниела Костадинова даде първата си за годината пресконференция за журналисти, за да представи изминалата 2012 г., както и очакванията за настоящата календарна година. Кои са най-интересните за обществеността факти? Приблизително 11, 2 млн. лева са приходите в болницата, от които 72% са от РЗОК. Отчита се малка печалба по предварителни сметки. 240 хил. лева собствени приходи са инвестирани в нова техника. Каква е новата техника: ехокардиограф, видеоендоскоп, апарат за вакуум терапия и др. От МЗ са заделили 1 млн. лева за изгражданата в момента т.нар. централна стерилизационна, която ще обслужва всичките 27 отделения, от които 5 са без легла (а те общо са 294). Отделно са пратени повече от 300 хил. лева за ремонт на АГО и неонаталогичното отделение, предвид повишената раждаемост, впрочем вкл. и на румънки (досега 3, вкл. от Остров). В болницата се надяват на очакваната газификация, за да свалят още разходите да отопление в 15-те сгради в павилионния тип на болницата, каквато още в този вид има със сигурност само в Благоевград.
         767 лева е средната брутна заплата в болницата в Силистра. Два пъти повече  от нея е ср. бр. Заплата на лекарите (общо 127 души) – 1 400 лева. За сравнение, през 2007 г. тя е била 469 лева, а от 5 години няма промяна в средствата за здравни пътеки. Междувременно МБАЛ – Силистра се утвърждава като център за обучение на специализанти, благодарение на което тук остават лекари идват нови, ред които и млади, завършили медицина в Румъния и в Турция. 19 са местата за специализанти в поне 12 медицински специалности. Други 10 в момента, от които 7 са местни лекари, продължават своето обучение. 183 са клиничните пътеки, по които ще се работи през т. г. след възстановяването на 9 в урологично отделение. Все още обаче има дефицит на специалисти в болницата, тъй като няма онколог, съдов хирург, патолог и др. Средната натовареност на легловата база е 76%.
         От какво боледува най-често добруджанецът от Силистренския край? От болести на съдовата система, от мозъчно-съдови болести, от онкологични заболявания и бъбречна патология. Стресът, неправилното и некачествено хранене, токсините във въздуха и дрехите, пушенето и наднорменото тегло са голямата част от причините за болестите в „най-северния север”.
          Кой управлява МБАЛ АД – Силистра, в собствеността на което 51% е делът на държавата, а останалите 49% се разпределят между 7-те общини от областта? Освен изп. директор д-р Даниела Костадинова, това са шефът на ТЕЛК д-р Ангел Господинов и кардиоложката д-р Петя Чобанска. Техният управленски мандат тече от февруари 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар