вторник, 7 май 2019 г.

Патриотичен кът в двора на селска църква в Тутраканско


На Гергьовден в силистренското село Шуменци бе проведен храмовият празник в село Шуменци, организиран от отец Михаил от Русенска митрополия, и от неговата съпруга - кметицата на селото Калина Михайлова. Много местни жители и гости за сбора на селото участваха както предната вечер в мегданското събитие, така и в църковното, завършило с курбан за здраве и берекет. 

На присъстващите им направи впечатление обогатеният с нови елементи двор на храма, носещ името на свети великомъченик Георги Победоносец. Отскоро върху една от стените до входа на двора е оформен кът с патриотични четива, останали като спомен от минали времена. Според споделено във Фейсбук твърдение от страна на главния редактор на в. "Напредък" Тутракан Тамара Спасова, поне от 15 години е гергьовденската люлка пред църквата, ползвана от млади и стари. 

Цветето "сняг" допълнително създава настроение в подножието на пилоните, върху които са издигнати българският национален трибагреник и синьото знаме със звездите на ЕС. Догодина местната обител навършва 25 години от създаването си. В селото нов момент пред паметника на загиналите са яйца гиганти, боядисани като за Великден, осигурени от кметството.





Няма коментари:

Публикуване на коментар