четвъртък, 2 май 2019 г.

Певци, танцьори, китаристи и гайдари с концерт за Нейно Величество Книгата


Малкото, но енергийно пространство на сцената на Куклен театър в град Силистра побра многобройни таланти, творци-участници в концерт-спектакъла „Аз, Авторът – Аз, Творецът“. Сбрала като цветовете на дъгата декор и светлините на многобройни прожектори, на сцената зазвучава тих музикален фон. Песента е „Малкият град“ по текст на Александър Петров и музика - Борис Карадимчев.

А в същото време в малкия провинциален град всичко беше притихнало. Не, не притихнало - замряло е. Спряло своя ход бе времето, валеше с дни, а беше пролет уж… Бавно изтичаше времето, нижеха се дните, отминаваха празниците, отминаваха и предизборните срещи, тази година като че ли и без концерти, идваха нови… празници, но като че ли никой не ги очакваше.
И нищо…И пак нищо…
Младите скучаеха, забили поглед в своите скъпи дисплеи, старите мърмореха… Другите? За другите - не знаем.
Така изглеждаше всичко през погледа на средностатистическия тинейджър или както се пише в социалните мрежи - класическия ученик.
И ето че се случи! Какво ли? Ами поставиха им нова задача. На младите. На класическите ученици, на средностатистическите тинейджъри.
Организиране на празник - Международен ден на книгата и авторското право. Разпределиха задачите, определиха сценаристите.
Зачудиха се сценаристите: Международен ден на книгата? Авторско право? Ох, отново конвенции, параграфи, алинеи, европейски директиви, младите за Европа, младите в Европа, що е то книга и има ли тя почва тук в провинциалното ежедневие на малкото градче.
Но трябва да се действа! Иновативно, интерактивно, както повелява времето и концепцията за развитието на младите хора.
На сцената се настанява Ели Иванова – треньор по Хип-хоп танци с книга в ръка  - представя авторския си танц….

За книгите е ясно - имало ги е, има ги и ще ги има - на хартия, дигитални, електронни, на кирилица, латиница и шльокавица, задължителни по литература и любими за пред камината.
А, ето я ключовата дума: любими. Книгите трябва да са харесвани, обичани, обгрижвани и, разбира се, четени. Две мнения по въпроса няма. Но авторите? Кои, какви? Че и техните права? Тук вече им се видя сложно? Откъде и накъде да тръгнат?
Ами, как откъде? От речниците. Да видим, що е то автор.  Online rechnik.com  - а̀втор, значение на думата автор, мн. автори, м. Създател на произведение, изобретение и под., прил. авторски, авторска, авторско, мн. авторски. Звучи правдоподобно. Но все пак онлайн-речник…
Синонимен речник: творец, създател, изобретател, съчинител, съставител, писател. И още: причинител, деятел, извършител, двигател, инициатор, подбудител, виновник; източник; основоположник
Е, наистина, няма по-добро четиво в тези случаи от речника - я колко много синоними, прилагателни, съчетания, етимология…
- Хареса ми това автор - създател, съчинител, съставител - каза си една от сценаристките и грабна перото, извинете химикала, да съставя и да съчинява…
И с общи усилия беше съчинено следното: Способността за изображение не е нищо друго освен способност за въображение. Авторът е неповторима индивидуалност. Авторът, създал текста, обективно губи власт над него, не притежава волята да влияе на съдбата на своето произведение, неговият реален живот в четящия свят поемат и представят творците. В този аспект авторът е участник в художественото събитие и всяко художествено произведение е своеобразен "текст", "послание", създадено и пресъздадено на езика на един или друг вид изкуство.
С този анонс Миглена Илиева - ръководител на Център за музика и изкуство „Мегатон“,  подаде ръка към творците от Силистра и даде началото на  концерт-спектакъл по случай Международния ден на книгата и авторското право. В чийто смисъл се връзва и надсловът "Аз, Авторът - Аз, Творецът" (Сценаристи и водещи: представители на 9б клас на Езикова гимназия „Пейо Яворов“).
И потече като силна и пълноводна река концертната част на спектакъла…Песни, танци и художествено слово.
Скъпа публика, а нашите сценаристи така и не написаха нищо за край на този спектакъл. Сигурно е модерно краят да остане за вас. И нека така да бъде. Но преди това… Равносметката за авторите и творците.

На днешния концерт спектакъл прозвучаха произведения на следните автори (без да претендираме за хронология и друга категоризация): Александър Петров, Дора Драганова, Лора Димитрова, Недялко Йорданов, Лидия Ганева, Валентин Чернев, Петър Василев, Никола Йонков Вапцаров, Драгомир Шопов, Илия Атанасов, Пенчо Славейков, Петко Рачов Славейков, Ана Илиева, Пейо Яворов, Райна Пенева, Евтим Евтимов, Дора Габе, Лъчезар Станчев, Ивайло Балабанов, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Борис Карадимчев, Росен Балкански, Евгени Парцалев, Влади Ампов-Графа, Митко Щерев, Виктор Чучков, Любен Панайотов, Дани Милев, Доно Цветков.

Картички с авторски творби на ученици от Езикова гимназия Силистра: 11-окласничките Наоми Арнаудова, Мерлин Неждет, Александрина Енчева, както и на 10-окласничките Полина Николаева, Ана Илиева и Йоана Ченева, а изпълнение е на Рекламна агенция „Имидж“.

А за авторите и за публиката в този необикновен концерт твориха:  Център за музика и изкуство „Мегатон“ с р-л Миглена Илиева; хип-хоп-формация с р-л Ели Иванова; балет „Лиденс“ при НЧ „Доростол“ с р-л Лидия Маркарян; Клуб по спортни танци „Елеганс“ с р-л Пламен Славов;  Китарен клуб „Акустик“ с р-л Виктория Цветкова; Музикална школа „Великов“ с р-л Велико Великов; фолклорна формация „Добруджанче“ с р-л Дариела Георгиева.
.



Няма коментари:

Публикуване на коментар