четвъртък, 7 март 2013 г.

БСП: Прокуратурата да провери продажбата на остатъчните дялове на ЕРП-тата и отчисляват ли се пари в черната каса на ГЕРБ



Моделът на управление на Бойко Борисов умишлено води държавната енергетика към фалит и към увеличение на цените на тока. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изрази тревогата си за състоянието на ТЕЦ Марица Изток 2 и на мините, доставящи суровината. Според лидера на социалистите те целенасочено се водят към фалит, за да бъдат приватизирани бързо и на ниска цена. Станишев изтъкна още, че в момента страната ни внася ток, въпреки че има възможност да се изнасят между 2000 и 4000 мегавата, които да донесат повече от 1 млрд.лв. приходи. Председателят на БСП напомни и за сериозните разлики в цените на електроенергията от различните източници. Цената от АЕЦ Козлодуй например е 44 лв. за мегаватчас, от ТЕЦ Марица Изток 2 - 67 лв. за мегаватчас, а от действащи фотоволтаични централи – 699 лв. за мегаватчас.
Пред медиите Станишев представи исканията на БСП към служебното правителство, които ако не се реализират, може да се стигне до срив на енергийната система и до още по- високи цени на тока. На първо място социалистите настояват да се свали таксата за пренос, която в момента убива българското производство на електроенергия. На второ място БСП предлага да започнат преговори с американските ТЕЦ-ове за удължаване на срока на договорите, така че да се намали цената. На трето място Станишев напомни за предложението да се въведат диференцирани тарифи за електроенергията, така че да се помогне на хората в най- тежко положение. Друга мярка, която предлагат социалистите е изтеглянето на енергийните помощи към настоящия момент в подкрепа на 300 000 домакинства. Лидерът на БСП настоя да се преразгледа ценообразуването на различните видове енергия и съотношението им в енергийния микс.
Според Станишев прокуратурата трябва да провери защо и как са продадени остатъчните дялове на ЕРП-тата, от което страната ни е загубила 200 млн.лв. „Притеснени сме от информацията от чешка страна, че държавните дялове в ЧЕЗ са изкупени от групировката ТИМ. Настояваме главният прокурор и прокуратурата да направят много внимателна проверка за извършено престъпление”, каза Станишев. Той настоя да стане ясно кой се е облагодетелствал от тази сделка, по чии сметки са разпределени парите и колко се връща в черната каса на ГЕРБ.
Станишев изрази възмущението си от наглостта, с която вчера Бойко Борисов обяви, че искал да прави лява политика. Лидерът на БСП отбеляза, че именно Борисов докара България до безпрецедентна криза, а сега иска втори мандат. „Абсурдна ситуация”, каза Станишев. Според него заявките на премиера в оставка за нов мандат е все едно Жан Виденов през 1997г. да поиска да управлява отново. „Няма и капка разкаяние в ГЕРБ за състоянието, до което са докарали хората и държавата”, добави лидерът на БСП. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар