сряда, 13 март 2013 г.

Парламентарната и извънпарламентарната опозиция за кабинета "Райков"



Сергей Станишев: Сериозни са притесненията за подмяна на очакванията на хората

  
Има сериозни притеснения за подмяна на очакванията - не само на протестиращите, но и на много повече хора. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция, след като беше обявен съставът на служебния кабинет. „Ще съдим служебния кабинет по неговите действия. Ще оценяваме дейността му ежедневно”, добави Станишев. Лидерът на социалистите изтъкна трите основни приоритета, които БСП очаква от едно служебно, безпристрастно и надпартийно правителство. На първо място то трябва да организира честни и свободни избори. Станишев oтбеляза, че няма как да се говори за неманипулирани избори по волята на гражданите, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов. По думите му назначаването на Петя Първанова за вътрешен министър трудно дава гаранции, че това няма да се случи. „Имаме подозрения, че се гарантира професионалното ръководство да запаси позициите си и реално да ръководи МВР. Това е неприемливо”, категоричен беше Станишев. Той настоя областните управители, които също имат отношение към изборите и са назначени от ГЕРБ, да бъдат сменени. Трябва да се смени и ръководството на Информационно обслужване. Според Станишев в гражданския борд, за който говори президентът, трябва да влязат представители на НПО, които се занимават с наблюдение на избори и които са констатирали на предишните избори поредица от нарушения и манипулации. „Представителството на гражданското общество трябва да бъде максимално разширено на всички етапи от изборите. Ще видим дали служебният кабинет ще има волята да го направи. В противен случай ще се потвърди подозрението, че това е резервен Б или В отбор на ГЕРБ”, каза лидерът на БСП. Той отбеляза, че немалко от хората са били зам.-министри, политически назначения, избрани с подкрепата на ГЕРБ. Очертава се и много от зам.-министрите от скандалното правителство на ГЕРБ да останат. „Дори при добра воля на един министър, когато е блокиран вторият етаж, който готви всички документи, как ще се реализира промяната?”, изтъкна председателят на БСП. Той добави, че има сериозни притеснения и основания за подмяна на очакванията не само на протестиращите, но и на много повече хора.
Като втори приоритет на служебното правителство Станишев постави разкриването на истината за състоянието на държавата – „за да се знае наследството на правителството на ГЕРБ, което най- сетне си отива”, подчерта лидерът на БСП. Според него в действията на министрите бързо ще проличи дали се опитват да заметат следите от безобразното управление на ГЕРБ, което докара България до икономическа, социална и политическа криза, или ще кажат истината. „По това ще ги оценяваме”, каза Станишев.
На трето място той настоя да се приемат спешни мерки за социално успокояване в държавата. Лидерът на БСП изтъкна, че и досега нищо от настойчивите искания на БСП, които са насочени към решаване на проблемите на хората, не беше решено. Станишев добави, че днес мнозинството в парламента се изгаври с предложенията на левицата в подкрепа на хората за  високите сметки за ток. „Не разбирам защо президентът не разпуска незабавно този парламент, който е абсолютно изчерпан, а тупка топката до 15-ти. Коя поредна глупост или безобразие ще приеме мнозинството в този парламент?”, попита Станишев. По думите му е притеснителен фактът, че служебното правителство се обявява в последния възможен срок. 
--
Позиция на „Движение България на гражданите“

Президентът Росен Плевнелиев изпълни своето конституционно задължение да назначи служебно правителство на Република България. До този акт се стигна, след като правителството на ГЕРБ, оглавявано от г-н Борисов, подаде оставка под натиска на многохилядни протести. Г-н Борисов е вторият български министър-председател в най-новата ни история, след г-н Виденов, който подава оставка на правителството въпреки наличието на мнозинство в Народното събрание. Движение България на гражданите“ потвърждава своята позиция, изразена още в деня на оставката на г-н Борисов, че главните задачи на служебния министерски съвет са: 1. Да проведе честни и демократични избори. 2. Да осигури пълна прозрачност на положението, в което правителството на ГЕРБ оставя страната.
Още през следващите дни ще стане ясно дали назначеният от президента Плевнелиев служебен министерски съвет има воля да организира и проведе честни и демократични избори. Ако служебното правителство запази назначените от ГЕРБ областни управители, провеждането на честни и демократични избори остава под въпрос.
Следващите дни и седмици ще покажат и дали назначеното от президента Плевнелиев служебно правителство ще има воля да осигури пълна прозрачност на положението, в което ГЕРБ оставя страната. Считаме, че това не може да бъде направено без: Смяна на всички членове на досегашните политически кабинети в министерствата, в това число и заместник-министрите. Оповестяване на изпълнението на републиканския бюджет и състоянието на фискалния резерв на страната към момента, в това число и наличието на сключени договори, необезпечени със средства от бюджета. Замразяване на сключените концесионни договори и приватизационни процедури от последните дни и дори часове на правителството на ГЕРБ. "Движение България на гражданите" изразява надежда, че назначеното от президента Плевнелиев правителство ще бъде на висотата на предизвикателствата пред страната ни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар