петък, 15 март 2013 г.

Ники Неков от Силистра: Студентско приключение в Индонезия




          Здравейте,
          Казвам се Николай Неков и съм студент втори курс в направление "Икономика и бизнес" в УНСС в София. Роден съм в Силистра, но от 2 години живея в София. Занимавам се с фотография и младежки дейности. Последните почти 2 месеца от живота си обаче прекарах доста далеч от родната България. Краят на миналата година реших, че искам  да изразходвам събраните последните две лета пари за нещо различно от обичайното (за връстниците ми) – нов телефон, лаптоп, дискотеки и т.н. След не много дълги размисли реших да се възползвам от възможностите за стаж, които предлага студентската организация, в която членувам – АИЕСЕК в УНСС. След кратко проучване стигнах до извода, че е по-добре да избера по-екзотична дестинация, отколкото да прекарам месец и половина в друга част на Европа. 
        Понеже чух няколко добри отзива за Индонезия реших това да е страната, в която да прекарам 6 седмици. На 26 януари кацнах в Джакарта и започнах най-голямото си приключение. Проектът, в който реших да участвам, беше свързан с преподаването на английски език на деца в началното училище и дейности, свързани с опазване на околната среда и опознаване на местното земеделие. Освен това имахме възможността да се запознаем с наболелите проблеми, да се потопим в културата и бита на тази страна, да се насладим на добротата и гостоприемството на местните хора. Колкото и невероятно да звучи – имах възможността да живея в страна, в която добротата все още съществува, а гостоприемството тържествува! Проектът се реализира в град Богор (на 50 км от столицата Джакарта). В хода му посетихме няколко начални училища, ферми, малки селища и др. В този проект взеха участие и стажанти от Китай, Корея и Тайван. Аз бях единственият представител на Европа в проекта, който бях избрал.
      Една от основните причини да замина точно в тази страна е фактът, че от фотографска гледна точка исках максимално добре да представя тази страна като се прибера в България. Поради тази причина основно гледах да запълвам свободното си време с пътуване по време на проекта и най-вече след финала. По време на проекта заедно с други стажанти от цял свят направихме експедиция до действащият вулкан Кракатау, както и до остров Тидунг. След края на проекта имах почти свободни 2 седмици, в които се отдадох изцяло на пътуване. Започвайки от културната столица – Джогджакарта и продължавайки към туристическата столица – Бали. Последните 12 дни от престоями в Индонезия спах на 10 различни места и почти всички от тях бяха приемни, гостоприемни семейства, които намерих чрез couchsurfing.org (сайт, съдействащ за откриване на място за спане, в града, в който се намирате) Обиколихме Бали с мотор (навъртяхме повече от 300 км), спирайки за разходка в по-известните храмове и красиви места.
      Определено имам какво да разкажа за живот без топла вода, без свинско месо, без хляб, сирене и кисело мляко, без алкохол и без интернет. Гостоприемството, традициите, културата, хиндуизмът, джамиите, медитацията и още много неща. Ако все пак малкото ми разказче ви е направило впечатление, ще се радвам да разкажа и и освен това, да покажа, повечко за приключението си в Индонезия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар