петък, 15 март 2013 г.

Константин Дончев посвети изложба на покойната си дъщеря Теодора





К. Дончев
Кметицата на Алфатар Й. Узунска - вдясно
Силистренският художник Константин Дончев подреди над 40 живописни платна във фоайето на театъра в града. Пред десетки свои приятели, вкл. и от Алфатар (б.а.-обяснимо присъствие на кметска делегация ведно с градоналника Йорданка Узунска), където е бил начело на властта преди близо 30-40 години, той заяви: „Съдбата отреди изложбата да се състои в памет на внучката Теодора, вместо на баба й миналата година, когато трябваше да отбележим 100 години от рождението й, както и на 70-ата ми годишнина. Моята дъщеря, актрисата Теодора Михайлова, прекрасна съпруга и майка на две дъщери, почина твърде мъчително на 19 март м.г. Едва ли Теди би поискала да ви натоваря с нашата мъка. Тя беше от тези хора, които носят само радост и доброта. Дано в моите картини има част от ведростта на нейната душевност. Живеем във време, когато цялата светска мъдрост и изнасилени метафори ни връхлитат чрез арсенал от всевъзможни носители. Словото е овъргаляно и омаломощено. Макар картините да са мълчаливо послание, сама по себе си всяка изложба е светски акт, който цели да задоволи болезнената суетност на автора. Бих желал тя да индуцира смирение у всеки от нас.
Особен ракурс
В отделно интервю художникът обясни: „Последната ми изложба от дълбоко проникновен  характер бе през 2002 г., когато бе предишният ми юбилей. Имах изложби и в моята галерия. Специално за изложбата са портретите и рисунки, а картините са рисувани през последните 3-4 години. Картините ми изразяват мене самия, моя стремеж към повече мълчание и тишина. Нашето изкуство е безгласно. Други работят със словото и звука, ние с изображение ис послание. Всеки по свой начин и така трябва да бъде. Посланието – да застанем над материалните и гръмогласните неща. В последните картини правя все повече чисто абстрактни неща. Ще ми са да има в тях послание със символи. Повече джаз и импровизации, и аз това правя с моите неща.” Внучката Дайана е тръгнала по пътя на творчеството по примера на своя дядо и на майка си, дългогодишна актриса в ДКТ "Сава Доброплодни". В момента тя е второкурсничка в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". 
От 1986 г. насам Константин Дончев е автор на 18 самостоятелни изложби в Силистра, Стара Загора, Пловдив, Козлодуй, Варна, Дулово и Алфатар, както и в чужбина – в Кълъраш, Олтеница и Слобозия в Румъния, и в Ню Йорк в САЩ. Участник е в групови изложби иу нас и зад граница, както и в редица национални изложби (9 между 1994 и 2012 г.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар