петък, 8 май 2020 г.

Силистренец родом с аранжименти на Фредерик Шопен в Швейцария

В своя профил във Фейсбук силистренецът родом Димитър Иванов, който живее и работи в Монтрьо, Швейцария заяви: "Ето едно ново възстановяване с моите аранжименти от 5 клапа от Frédéric Chopin за две китари. Вече налични тук: https://productionsdoz.com/product/8659-5-valses".

Повече на неговия сайт dimitarivanov.org, където на началната страница четем: "Димитър Иванов е родом от Силистра, България, където е участвал в регионални и национални конкурси по китара. През 2005 г. започва музикалните си изследвания в Нов български университет в София. Завършва в Консерваторията на Сион (Швейцария) с китариста и педагога Георги Василев.  Изнасял е или е участвал в майсторски класове с Душан Богданович (при него учи между септември 2018 г. и юли 2019 г. в Женева), Зоран Дукич, Дуо Калчев, Франсис Колета и други, а е написал аранжименти на съвременни творби на Лео Брауер, Душан Богданович и много други.  

Членува в различни групи, изявяващи се на престижни швейцарски фестивали, включително Cully Classique и Forum Wallis in Sion. Участието му като лидер, ко-лидер и пр. е в различни музикални формации с изяви в България, Швейцария и Канада, в допълнение към самостоятелни рецитали във Франция, Англия и Германия. 

От 2014 г. концертният му репертоар включва съвременни композитори, вдъхновени от балканската музика.  Записва и продуцира албума „Отвъд границите“ за трио през 2015 г., а през 2017 г. записва албума „Балкански фрагменти“ с виолончелиста Ноеми Браун.  Между 2015 и 2018 г. Димитър учи в звукозаписна програма в Цюрихския университет на изкуствата, където разработва своята работа, озаглавена „Чрез правилния превод“, излагайки връзката между музикалното изпълнение и процесите на звукозапис. Този проект му носи DAS (Diploma of Advanced Studies).  

В продължение на няколко години неговите паралелни интереси към бразилската музика и полиритмично водене Димитър да разработи нов репертоар, а през 2018 г. - запис на нов албум в квартет формация „Quatro Vozes“ с музика от бразилския мултиинструменталист и композитор Егберто Гисмонти".  

1 коментар:

  1. Безкрайно много се гордеем с него ❤️, но моля Ви поправете си грешките в статията ��

    ОтговорИзтриване