понеделник, 11 май 2020 г.

Училищен печат от Калипетрово сред най-старите, запазени в България

Началото на организираната просвета в Силистренския край е от 1870 г. със старта на „Калипетренско славяно-българско училище съзидано с помоща на ученолюбивите селяни в лято господне 1850 година“, както е било изписано на челно място на сградата – впоследствие дълги години начално училище, а днес - Духовно-просветен център „Доростолски митрополит Иларион”, открит през 2010 г. като част от територията на храмовия комплекс „Св. великомъченик Димитрий“, която е от 1847 г.
Гордост за на нашия край и конкретно за калипетровци е, че техен в момента е един от публикуваните в „История на България“ (1987 г., т. 6и в „История на Добруджа“ (т. 3, 1988 г.) училищни печати, запазен от 1857 г., заедно с подобни от Свищов, Велес и Габрово, които са по-раншни (1832-1845 г.)На този факт на стр. 121 акцентира етнологът д-р Йордан Касабов в своята книга „Шиковското население в Добруджа“. 
Вниманието му е заслужено не само от местна патриотична гледна точка. И така – училището е създадено, но няма учебници. Тогава, през 1852 г., младият учител Рашко Блъсков се обръща с призив в „Цариградски вестник“ към всички, които могат да помогнат, дарявайки училището с…книжици.
Година по-късно обаче заради Кримската война, част от битките на която се водят в Добруджа (1853-1856), училището преустановява своите занятия. След войната рестартът му е още по-труден и пак се търси помощ чрез медиите в Цариград, тиражирали идея за създаване на помощна каса. Любопитното е, че да се учат в Калипетрово са идвали чак от Провадия, макар да се е пътувало по 20 часа в едната посока. 
В годината, когато е създаден печатът на училището, свършва даскалската кариера в селото на Рашко Блъсков. Това станало по „вина“ на управителя на Силистренската кааза Ибрахим паша, с когото той заради възрожденските си прояви не е бил в добри отношения и даже събрал сведения срещу него, за да го махнат от поста. После го върнали на същия пост, но Блъсков бил предупреден и напуснал Калипетрово. Просветното му дело продължава до 1964 г. ученикът му Христо Вълчев Черковналиев, преди да бъде ръкоположен за свещеник от митрополит Дионисий.
Владимир Йорданов – настоящ директор на училището: „През 2020 година се навършват 170 години, откакто младият учител Рашко Блъсков стъпва на калипетровска земя и е направил така, че да се построи училище и да се възроди българския дух в селото. Това е станало през далечната 1850 година, във време на робство и на подтисничество, но и в години за пробуда.
Така се появява първото по рода си школо в областта (сегашната област Силистра). Над вратата на входа бил надписът „Прийдите тука, приимите наука“. И сега така пише.
Много са трудностите, през които е минало създаденото училище – турска власт, гръцко духовенство, румънско владичество, но то винаги оцелява и става по силно. И така до наши дни. Един голям период от време, един дълъг училищен живот достоен за уважение и гордост.
Днес сме в навечерието на един празник на българския дух. На 11 май българската църква е отредила да се почетат делото и труда на светите братя Кирил и Методий. Нашето училище е едно от първите в страната, което носи техните имена. Именно и затова ние отбелязваме на този ден патронния си празник.
По случай юбилейната 170 годишнина на училището поздравявам всички наши ученици и техните родители, всички жители на село Калипетрово с пожелание за крепко здраве щастливи и успешни бъднини, за едно ново Възраждане.
Нека да пребъде Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” с. Калипетрово! Амин! Честит празник!”

Няма коментари:

Публикуване на коментар