вторник, 19 май 2020 г.

За транспорта от и до Силистра - с кораб (открай време, но не и днес), автобус (1942), влак (1974) и самолет (1974)

Надниквайки в различни профили във Фейсбук понякога журналистическото око (и не само), за която не се пише често, макар да е интригуваща и полезна като информация. Поне за обща култура. Неведнъж съм споменавал, че Srebarna-old Fotos е един от тях. И така: снимка на стар автобус в зимна среда, хора около него. 

Към снимката прелюбопитен текст: "Първата автобусна линия Русе - Тутракан - Силистра, 1942  година. Снимката е собственост на Историческия музей Тутракан". Същата година между другото е и първата прожекция в Силистра на кинофилм. Хубавото е, че понякога заинтригувани потребители допълват информацията, както разполагат с нея (и в Уикипедия не винаги всичко е точно, но за сметка на това е близо до истината, или предизвиква интерес тя да бъде търсена и занапред). Допълнението е от Atanas Kendev от Сдружение „Станимашка фотографчийница” Асеновград: "Автобусът е Opel Blitz. Два такива имаше в моя град до към 1970 г. Бяха известни като "рейсовете на Пънтьо". После се чу, че кинематографията ги е взела. А дали е така, кой ще ни каже?".

Иначе транспорт до Силистра е имало винаги във вековете, но в повечето столетия, та дори до преди няколко десетилетия - предимно благодарение на р. Дунав - настоящ транснационален транспортен коридор №7. Елементарно - с кораби (до преди 30 години вкл. от Силистра до Видин), в по-нови времена ис кораби на подводни криле ("ракети"). Дори по времето на социализма, когато е търсена връзка с железопътния транспорт от Русе (в Силистра влак има от началото на 70-те години на миналия век, откогато стартират и полетите от и за София - за съжаление само до 1991-1992 г.). Вече далеч в миналото остава гордостта на Силистра - един от малкото градове в България с 4 вида транспорт - шосе, релси, вода и въздух. Без малко да има и тролей до Айдемир, но това не се осъществява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар