понеделник, 4 април 2016 г.

Събор в чест на доростолските мъченици става най-важното събитие в календара на Доростолска епархия

 

Събитие, посветено на Доростолските мъченици, дали живота си в името на християнството, е планирано за пръв път в календара на Доростолска епархия за 10 юли 2016 г., стана ясно на работна среща, проведена при областния управител Стоян Бонев с участието на митрополит Амвросий, протосингела на епархията отец Добрич Чаков и на Цветана Цанова – епархийски съветник.

„За събитето, което ще бъде най-важното в епархията, има решение от м. февруари т.г., взето от Светия синод на Българската православна църква, и ще бъде традиция всяка година на третата неделя след петдесетница“, заяви доростолският митрополит пред представителя на държавната власт за област Силистра.

В участие в Събора официална покана е предвидена за Негово Светейшество патриарх Неофит и за владиците от целия синод на БПЦ, за 18 представители на поместни църкви от Русия, Румъния, Молдова, Украйна, Кипър, както още от Ерусалим и от Вселенската патриаршия.

„Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици, на които ще бъде посветено нашето тържество, в което трябва да бъдем заедно – църквата и държавата“, каза в допълнение отец Добри Чаков.

За събитието, в чест на което ще има програма с акценти в периода 9-11 юли, е подготвена специална църковна служба. Изработена е и икона, посветена на доростолските мъченици. Налице ще са почетни знаци и грамоти, за да бъдат раздавани по време на събора.

По време на срещата с областния управител на Силистра бе коментирано и бъдещето на православния храм „Св. Георги“, за изграждането на който преди двадесетина години е осветено място на кръстовището на ул. „Дръстър“ и бул. „Македония“, но липсата на УП засега възпрепятства старта на строителството по проект, утвърден с конкурс, проведен в средата на 90-те години на миналия век.

Обсъдена бе и възможността за монтиране на голям християнски кръст на видно място в град Силистра, решение за какъвто църковните отци са взели още преди десетина години, малко след възстановяването на Доростолска епархия от църковно-народния събор през 2001 г.

От публикация в края на миналата година в dveri.bg научаваме още: "Богослови и историци отдавна повдигат въпроса, че има запазени жития на поне 14 доростолски мъченици, чиято памет не се почита в българския богослужебен живот: св. Дасий, св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Маркиан, св. Максим,  св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил. Доростолска митрполия не е обявила имената на включените в календара за богослужебна прослава  на мъчениците, нито техните жития."

Преди 5 години в същия сайт проф. Георги Атанасов от РИМ Силистра е цитиран по интервю във в. 24 часа по темата: "Подготвям публикацията за конгреса по християнска археология догодина в България. Според находки през III-IV сл. Хр. по българските земи е имало поне 345 светци мъченици, от които само 8 в момента са в календара на Българската православна църква. 

Например в Дуросторум е имало 12 мъченици, но се почита само св. Дасий, част от мощите на когото са в православния храм "Св. св. Петър и Павел" в Силистра, дарение от папа Йоан Павел II. В Пловдив от 40 светци е отбелязан също един. В Свищов е познат св. Луп. Българският клир знае малко за началото на християнството по нашите земи, а триумфът на християнството е в пролятата кръв на светците мъченици.

...Проучвания и разкопки ме доведоха до тях, включително и в установяването на 20 мартириума (мавзолея) на светци, за които трябва да известим клира, християнската общност. Дълго време се внушаваше, че светците са митология, но от няколко десетилетия археолозите извадиха погребани светци с автентичните им имена. Изследванията включват земите от границите на днешна България и земите на формиране на българската народност от Дунав до Беломорието и Странджа, от Черно море до Охрид."

Няма коментари:

Публикуване на коментар