събота, 16 април 2016 г.

В Силистра фестивал определи участниците в зоналния етап на фестивалите за руска култура в Шумен и Сливен



В Силистра бе проведен областният етап на третия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”, дело на Национално Движение „Русофили”, НДД-София, СБУ, община Казанлък и Фондация „Русский мир”, а в Крайдунавска Добруджа със съдействието на община Силистра и на местната структура на Федерацията за приятелство с Русия и с народите на ОНД. 

Целите на фестивала: популяризиране на руската поезия, песен и танц; приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура; Създаване на интерес към изучаване на руския език.

Със заповед на Министерство на образованието и науката, съорганизатор на проявата, фестивалът е включен като изява с национално значение в направление „Изкуство” на календара за извънучилищни дейности за учебната 2015–2016 г. Участие във фестивала взеха общо деца в предучилищна възраст и ученици от първи до дванадесети клас от Силистра (ЦМИ „Мегатон”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОДЗ „Нацис”, целодневните детски градини „Роза” - 1 и 2, „Добруджа” и „Ян Бибиян”; Балет „Б-2”), Тутракан (ОбЦИД, ДВГ „Усмивчица” с р-л Доротея Бальовска), Дулово (ОДЗ „Мир”, група „Гълъбчета”) и Алфатар. Те ще изпълняват руски репертоар в оригинал.

Жури в състав: Йордан Георгиев - Градски духов оркестър, Лидия Димитрова – Федерация за приятелство с РФ и ОНД, Евгения Карагеоргиева – учител по пеене, Никола Касабов – Движение „Русофили”, определи участниците в зоналния етап в Шумен на 4-11 юни т.г. Това са певците от ВГ „Мегатон мини” и Елица Тодорова (Силистра), Ева Иванова (Дулово) – от първа възрастова група; от втора възрастова група – певците от ДВГ „Усмивчици”, Гергана Панайотова, Гергана Тодорова и Ивет Димитрова (Тутракан), Гергана Стоянова (Алфатар); както и танцовите групи от ЦДГ „Ян Бибиян” и ЦДГ „Роза-1” (Силистра).


Смесен хор „Седянка” и Вокална група „Чар” (Силистра), и Вокална група „Камбанен звън” (с. Калипетрово) също се включиха във фестивала – в категорията на възрастните, като получиха грамоти, даващи им право да се явят на зоналния етап на фестивала в Сливен, организиран от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. С участието на вокалните групи и хоровете бе отбелязана и 90-ата годишнина на Българския хоров съюз, по повод която е инициативата „България пее”.

Вицеконсулът на РФ в Русе Алим Жаманов приветства участниците във фестивала, на който гости бяха д-р Мария Димитрова - председател на ОбС Силистра и Денка Михайлова - зам. кмет на община Силистра, която поздрави присъстващите от името на местната власт. 

Областният управител Стоян Бонев също изпрати поздравителен адрес до изпълнителите. Националното ръководство на Движение "Русофили" бе представено от Стоян Гроздев и от Нина Димитрова - областен координатор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар