вторник, 2 септември 2014 г.

Журналист и писател от Алфатар: На младини Лев Толстой любил мома добруджанка


На 4 септември т.г. Алфатар, най-малкият град в област Силистра, навършва 40 години навършва. Преди десет години общинарят, театралът и общественикът Симеон Драганов от Алфатар си „призна“, че е сред хората, посветени в реализирането на идеята „Алфатар – град“, за което са били необходими 15 години. На практика обаче лелеяната мечта се е родила още през 50-те години на миналия век, споделяна на тогавашни партийни и държавни форуми. През изминалите години алфатарци е трябвало да доказват, че заслужават да се наредят сред малките, но хубави и уредени градове.
В рамките на програмата „40 години град Алфатар“ е представянето едновременно на две книги на алфатареца Петър Кънев чрез Марин Кадиев, председател на СНБП. Става дума за сборника „Трубадур на вечността“, посветен на героите и прототипите на Йордан Йовков, както още нови изследвания за Добруджа и Алфатар; и повестта „Българската изгора на Лев Толстой“. От  нея става ясно, че през 1854 г. младият тогава писател е бил офицер за свръзка на командващия артилерията при обсадата на крепостта при Силистра в годините на Кримската война. Според легенда, позната в три варианта, близки един до друг по сюжетите си, в едно голямо и заможно село – вероятно Алфатар, той среща бляна на младостта си. Именно за релефно-интимната връзка разказва алфатарският писател в своята най-нова творба. Впрочем, наречена със странното име Ванда. По ирония на съдбата 50 години по-късно, през 1903 г. точно от род, наричан Вандин, край чешмата в центъра на Алфатар Пеню Шайката грабва най-личната мома на селото Мома и тази любовно-битова история става основна сюжетна ления в драмата „Боряна” на Йордан Йовков, наричан „певецът на Добруджа“.
През последните години за Алфатар има различни издания – академични, популярни и с туристическа цел. Община Алфатар издание „История на Алфатар“ преди 20 години с материали на Г. Атанасов, Р. Липчев, М. Хинева, К. Дончев и М. Маринов. Преди това за десетгодишнината на града има  издание тип брошура „Град Алфатар“, в която става ясно, че „Алфатар е новата красота на Добруджа, на тая претворена шир…“, както е написал анонимен автор в изданието, дело на Центъра за пропаганда, информация и печат при Комитета за култура в Народна Република България. Под авторството на ст.н.с. д-р Георги Атанасов е историческият албум пътеводител по проекта „Легитимиране на културно-историческото наследство на област Силистра“, спечелен от РИМ-Силистра по програма „Обществен форум „Истър“, финансиран от ШАРС, ФРМС, НФ „Култура“ при МС, както и от общините Алфатар, Силистра и Тутракан.
Дългогодишният учител и краевед Михаил Гавазов е автор на краеведския очерк „Алфатар в събития, спомени, документи“, който е най-новото издание, представящо материали за малкия добруджански град. Преди това той издал и книгата си „Алфатарските българи в Олшанка – минало, бит, съвремие“. През 1774 г. 400 алфатарски семейства последват славния руски пълководец фелдмаршал граф Румянцев  в Руската империя, за да се заселят край река Синюха в днешните села Олшанка, Добра и Станковата в Кировоградска област в Украйна.
Град Алфатар е център на община със 7 населени места (Алеково, Чуковец, Цар Асен, Васил Левски, Кутловица, Бистра), от които 3 кметства и още толкова наместничества, разположена на територия от 248 кв. км. и население около 3 000 души. През общинския град преминават основни пътища за Шумен и Варна, както и железопътна линия, свързваща област Силистра с вътрешността на страната.
След 1960 година в продължение на години в Алфатар е изграждана поне една обществена сграда. През 1965 г. в тогавашното село има изградени 44 кран-чешми, което първа стъпка към водоснабдяване, заменило доставката но вода с котли от кладенците. Кооперативното земеделско стопанство, народната кооперация, цеховете на три силистренски предприятия, всички те създават работни места, задържащи младите хора в населеното място.
На ръководителите му предварително им е било ясно, че за да получат своеобразната награда „град“, те трябва да постигнат положителни резултати в три важни направления: икономика, строителство и благоустройство. Благодарение и на самооблагането, влязло в сила със закон през 1957 г., част от тези обекти стават факт. В това време, когато излиза указът на Държавния съвет на Република България, Алфатар отдавна има своята великолепна църква „Св. Троица“, парка си, граден преди близо 60 години, както и железопътна гара, навършваща 45 години. Училището е на близо 170 г., а по 120 години броим на читалищното дело и на първото земеделско движение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар