петък, 19 септември 2014 г.

Милена Дамянова: Образованието е цялостен процес на обучение, възпитание и социализация

         „Образованието е приоритет в политическата програма на ГЕРБ. Няма как да имаме конкурентоспособна и работеща икономика, ако нямаме адекватно образование...В нашата програма можете да видите, че ние сме заложили на последователност – на първо място е приемането на Закона за предучилищното и училищното образование“, това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ в област Силистра г-жа Милена Дамянова пред представители на учителското съсловие от община Силистра. Съобщението е от пресцентъра на партията в крайдунавския град
        Управление кабинетът „Орешарски” спря всички реформи в образованието и ги замени с популистки изказвания. Дамянова: „По-тежкото е, че бяха направени опити да се върнат назад политики, които няколко поредни правителства подкрепяха: имаше отказ от делегираните бюджети, отказ от осигуряване на места за 5-годишните. Във връзка с въвеждането на задължителната детска градина за 5-годишните през 2014 г. Европейската комисия даде България за пример в образователните реформи за най-малките.”
          Дамянова изрази мнение, че за ефективно приобщаване на децата със специални образователни потребности, за развиване на приобщаващото образование трябва да се увеличи броят на психолозите, ресурсните учители и педагогическите съветници в детските градини и училищата. По отношение на целодневната организация в училищата трябва да ви кажа, че това е един много успешен проект, за който обаче има осигурено финансиране само за първия учебен срок. Това важи и за проекта „Успех”. Ние сме категорични, че финансирането и на безплатните занимални, и на заниманията по интереси трябва да продължи”, каза Дамянова. 
           Във връзка с новия програмен период, който се очаква да стартира през 2015 г., има предвидени над 60 милиона за детските градини и за извънкласни занимания,както и занимания по интереси. Увеличението на единните разходни стандарти е едва 0,8%, а средното увеличение на заплатите за страната е 5%. Подписаният колективен трудов договор от предходния министър не е обезпечен финансово. Договорени са мерки, за които не са заложили средства в средносрочната бюджетна прогноза за 2015 г. Важно е увеличението на единните разходни стандарти, защото без това няма как да има увеличение на заплатите на учителите. 
           За ексминистърката на образованието от правителството на Бойко Борисов е изключително важна непрестанната квалификация на учителите. Практиката показала, че има учители, които по 20 години не са били на квалификационни курсове. „Всичко това е предвидено в законопроекта за предучилищното и училищното образование и нашето намерение е той да бъде внесен за разглеждане още в първите дни на 43-то Народно събрание”, каза  още Милена Дамянова. Тя сподели пред аудиторията, че е фен на образователната система във Финландия, където в училищата има непрекъснато екипи от специалисти, вкл. и за децата със специални образователни потребности (по 20-25 средно във всяко от силистренските училища). Германската дуална система също била добър модел, който е подходящ за нашата страна, тъй като осигурявал най-нисък процент на безработица сред младите хора.
          Силистренката, която направи в София, и чиято майка бе директор на ЦДГ в крайдунавския град до пенсионирането си преди две години, твърди, че на новото НС ще му трябват минимум 8 месеца, за да приеме обсъждания 10 години закон за предучилищното и училищното образование в България, а после още две години, за да влезе в сила и чрез него да стартира реформата. По разчети - резултатът ще се очаква след 15 години и с икономически ползи в размер на 3,5 млрда лева в Брутния вътрешен продукт на страната. Още по-нататък: благодарение на образователните промени след 80 години приходът ще е 78% от БВП към 2012 г.
          В представата на ГЕРБ за промяна в учебния процес влиза и разпределението в проценти - 60:40 или дори 50:50 в съотношението "преподаване на теория - създаване на технически умения". Актуална била и темата за електронните учебници, включително и с възможността готовите за това нововъведение училища да ползват само тях. В детските градини - електронни помагала. И още - в целия процес на обучение да влязат информационните и комуникационните технологии. Дамянова обеща на учителите в Силистра да осигури обучение по този въпрос. Тя определи като консервативен новия образователен закон и личното й мнение било, че трябва да е по-съвременен и по-смел, но консерватизмът бил в манталитета ни, поради което това не било възможно да се получи.
          Какви въпроси поставиха директорите и учителите от Силистра на срещата с водача на листата на ГЕРБ в 20-и МИР - Силистра?
           За Максим Георгиев - директор на  ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и за Дочка Милушева - директор на ПГСУАУ "Атанас Буров" е важно да се реши един въпрос, останал да виси вече 25 години - две недовършени сгради - за физкултурен комплекс и за аула, които са в непосредствена близост до двете училища. С тяхното "бъдеще" - събаряне или довършване, наскоро е занимаван и областният управител Стоян Бонев. Според Дамянова до 2020 г. в новия програмен период 80% от сградите на училищата в България ще бъдат цялостно реновирани по програмата "Региони в растеж"
         Сред другите въпроси - бумащината в училище, която също тревожи ръководителите и учителите в системата. Стана ясно, че предстои да се въведе Национална информационна система за попълване на данни в реално време в интернет. За финал на срещата бе определението "Образованието е цялостен процес на обучение, възпитание и социализация". В дискусията участваха още Александър Кононов - директор на ОУ "Иван Вазов", Владимир Йорданов - директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - село Калипетрово, синдикалният лидер Михаил Кирязов, Елена Аврамова - директор на ЦДГ в Силистра, и др.




Няма коментари:

Публикуване на коментар