сряда, 24 септември 2014 г.

Силистра почете възрожденеца, политика и кмета Гено Чолаков





24/9/2014

           Община Силистра проведе честване на 180 години от рождението на Гено Чолаков – един от най-заслужилите си граждани – възрожденец, политик, кмет, основател на червенокръсткото движение. На близка до Дунавския парк улица, където е била някога къщата му, бе тържеството на спомена в името на духовността и оставената следа в историята на хилядолетния град. Цветя на възпоменателната плоча бяха поднесени от името на Областна администрация и община Силистра, от Общински съвет Силистра; от политически партии, представени в местния законодателен орган в присъствието на техни кандидати за народни представители в 43-ото Народно събрание на Република България.
          В проявата се включиха патриотичните отряди на СОУ „Н. Вапцаров“ и на ПЗГ „Добруджа“, представители на БЧК, както и много граждани, свели глави при изпълненията на Градския духов оркестър, напомнили за славното Българско възраждане от преди век и половина. 
      От името на организаторите слово изнесе д-р Лидия Попова, директор на дирекция в Общинска администрация Силистра. В него тя заяви: „Името на Гено Чолаков завинаги е вписано в духовната летопис на Силистра. Той е един от най-авторитетните дейци на Българското възраждане от 50-те до 70-те години на 19-я век, с принос за националното съзряване на българския народ“.
         По време на тържеството бе припомнено, че роденият в град Русе възрожденец е прекарал съзнателния си живот в Силистра. Гено Чолаков е съпричастен към революционните прояви на национално-освободителното движение. След Освобождението е председател на Силистренския окръжен съд и е определен за народен представител в Учредителното събрание на 16 април 1879 г. Бил е депутат и в първото обикновено народно събрание. Kaтo дългогодишен кмет на Силистра -  1879 – 1881 г. и 1884 – 1886 г. Гено Чолаков работи за утвърждаването на града за административен, военен и стопански център, какъвто е бил от древността до Освобождението.
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар