събота, 1 март 2014 г.

На кукеровден в село Варненци

        


В силистренското село Варненци се проведе третият по рода си преглед на кукерските групи. Прощъпулникът е през 1984 г., второто издание на "Добруджански кукери" е през 1992 г., а третото, след 22-годишно прекъсване - на 1 март 2014 г. Организацията е на кмета на селото Снежана Маринова, на НЧ "Светлина" и със съдействието на община Тутракан, в чийто календар е празникът. 
Председател на журито бе Йордан Филипов от отдел "Култура" при община Силистра. Раздадени са 6 "специални награда": гостите от Калипетрово спечелиха наградата за обреден танц, съседите им от Айдемир - за обичай и благословия; отделно - Специална награда на Областна администрация - Силистра за най-малкия участник в проявата - Стоян Трифонов - на 7,5 г. За групата от Старо село - награда за изява според традицията.  За Белица – награда за "бразая". Кукерската група на домакините от Варненци получи Специална награда за костюми и танц.
       Неповече от 10 са кукерските групи в област Силистра. Навръх Кукеровден своите селски изяви по места ще имат освен участниците в проявата във Варненци, още в села като Проф. Иширково, Сребърна, Средище, Кайнарджа и др. Фестивали се провеждат в Айдемир – от 39 година насам, а в Калипетрово и националният фестивал, също провеждан в продължение на десетилетия, като следващият е през 2015 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар