вторник, 25 март 2014 г.

ОА-Силистра с поздрави за годишнината на ОУ „Иван Вазов“ – Силистра и за ученическата литературна конференция на РИО на МОН и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

silistra.government.bg


           Областният управител на Силистра отправи поздрави на Благовещение до два адресата с публични изяви в областния град: за 40-ата година от основаването на ОУ „Иван Вазов“ и за ученическата литературна конференция на РИО на МОН и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ под надслов „Образите на смелостта и страха в българската литература и култура“, която се провежда за осми път в Силистра с участието на проф. Радослав Радев. В салона на Драматичния театър бе тържеството за 40-ата година на „пето основно училище“, създадено през 1974 г., получило името на патриарха на българската литература две години по-късно.В навечерието на годишнината бе издадена книгата „От учителя…с любов“, на страниците на която над 60 преподаватели от общо 180 учителствали през изминалите години, споделят своите спомени и впечатления. Повече от 28 000 ученици творят историята на училището през тези 40 години.
         Зад структурните промени през годините стои упоритата работа на добри учители с висока квалификация и подготовка, ръководени от своите директори: Костадинка Молдованова /1974- 1977 г./, Георги Николов /1977-1988 г./, Малина Станишева /1988-89 г./, Красимир Коев /1989-1990 г./ и Александър Кононов от 1990 г. досега. В посланието на областния управител Насуф Насуф се казва: „Честит празник на всички, които през изминалите десетилетия и в момента се радват на внимание. Нека тържеството да остане като свидетелство за непреходните ценности, които формира училището!“ В празника на ОУ „Иван Вазов“ участваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, председателят на ОбС –Силистра Димитър Генов и др. представители на властта. 
        Осмата ученическа литературна конференция бе в залата на Общински съвет – Силистра с участието на 47 докладчици по темата, по която са минали обучение, заедно с почти още толкова заявени ученици от най-горните класове от Силистра, Тутракан и Дулово, представители на 8 средни общообразователни училища и професионални гимназии. На практика бе проведен финалният етап. Включилите се в него получават по традиция удостоверение от Великотърновския университет. Над 300 са участниците в проявата през последните 8 години. От тях 52-ма имат отлична оценка, дала им право да я ползват като балообразуваща при кандидатстване в университета в старопрестолнината. В поздрава на ОА-Силистра се казва: „Поздравления за всички, които имат възможност в рамките на конференцията да представят своя поглед към темата за смелостта и страха в българската литература и култура. Всяка надпревара, дори в сферата на писаното слово, е  една възможност най-добрите да се представят в достойна светлина“.
         Миналата седмица своя празник в Силистра проведе Езикова гимназия „П. Яворов“, до учениците и учителите в която също имаше поздрав от страна на областния управител на Силистра. Традицията ще бъде спазена и във връзка с предстоящия в петък празник на Общинско спортно училище „Дръстър“, за дейността на което ОА-Силистра неведнъж е съдействала. Своето уважение областната администрация ще изрази и до участниците в регионалното състезание „Млад фермер“, чието провеждане предстои от 28 до 30 март с домакинството на ПЗГ „Добруджа“ – Силистра, единствена по рода си в Силистренския край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар