понеделник, 17 март 2014 г.

В Брадвари отбелязаха празника на пролетното равноденствие, ОА-Силистра и община Силистра със специални приветствия

 

17/3/2014

        
       Силистренското село Брадвари за пръв път бе домакин и организатор на празника на пролетното равноденствие („Невруз“), един от най-популярните сред алианите у нас и по света. Съборът за представяне на ритуалния танц „Семах“ бе уважен от представителите на властта – народни представители  с лично участие и задочни поздрави, от община Силистра като съорганизатор в лицето на заместник кмета Денка Михайлова. Местната власт бе представена още от Димитър Генов, председател на Общински съвет - Силистра, който връчи грамотите за участие. Празникът завърши с курбан за участниците и гостите.
               Специално обръщение към участниците и гостите направи областният управител Насуф Насуф, в което той заяви: „От най-стари времена по нашите земи настъпването на пролетта е важен празник за хората от различните етноси. За християните той е още на Сирница, когато кукерите гонят злото, за да дойде доброто. За мюсюлманите големият пролетен празник е Невруз, честван на 21 март. Древен и наситен с богати и интересни народни поверия  той изявява голяма част от техния бит и култура. 
500 души получиха пакети
 с храна за празника,
120 участваха в курбана
      От векове насам животът на хората протича в крак с природата, а в кръговрата й пролетното равноденствие, в чиято чест е Невруз, заема средищно място, защото тогава се изпраща зимата и се посреща пролетта.През пролетта се възражда природата, а с нея и надеждата на хората за по-добър живот. На добър час на всички участници в представянето на характерните танци и песни, вписвани в празника, чийто атрактивен и знаков финал е огънят, запален, за да бъде прескочен за здраве и дълголетие.“ Следващият голям празник на алианите е свързан с Гергьовден“ и е познат като „Едерлези“, който също е свързан с изпращането на зимата и посрещането на лятото. Тези празници се вписват в културния календар на област Силистра.
На Невруз се прескача огън за здраве
            В празника за пролетното равноденствие участваха с автентични носии фолклорни групи от читалища (10 групи и индивидуални изпълнители) от общините Силистра, Дулово, Тутракан и Кубрат. Негови гости от чужбина бяха представители на неправителствени организации от различни градове – Чорлу, Инстанбул и др., които за пръв път посещават България.

    http://silistra.government.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар