петък, 7 март 2014 г.

"Оргтехника" - Силистра навършва 50 години



5/3/2014

         Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф бе по делови повод в „Оргтехника“ АД, където бе проведена среща с неговия изпълнителен директор Върбан Върбанов. Предприятието е третото след „Фазерлес“ и „Стомана“, други две знакови фирми в Силистра, които представителят на МС за област Силистра посети, за да види на място как осъществяват дейността си в условията на финансова криза. Някога предприятието бе флагман на българската електронна техника, а днес е едно от малкото действащи предприятия в тази сфера. „Оргтехника“ е създадена през есента на 1964 г., т.е. преди точно 50 години. В продължение на близо 3 десетилетия фирмата е производител и износител на съвременни електронни изделия, вкл. за нуждите на страните от СИВ и за армиите от бившия „Варшавски договор“. На практика предприятието заема помещенията, строени през 1935 г., и терените на седалището на славния 31-и Силистренски пехотен полк, на който на 14 март т.г. предстои тържество за създаването му преди 110 години.
         „Идването ми в „Оргтехника“ е свързано с желанието да се запозная отблизо с работата Ви предвид новия програмен период, който започна, поради което в кратки срокове в Областна администрация – Силистра трябва да сме наясно с възможностите на бизнеса в нашата област“, каза областният управител Насуф Насуф на своя домакин, който повече от четвърт век е в основата на предприятието, като през повечето време е негов ръководител. „Някога в България имаше 264 завода за електронна техника, в които работеха 214 000 души (б.а.-от тях до 3 280 в Силистра в най-силните години на предприятието), днес останаха много малко и „Оргтехника“ е сред тях, макар и вече само с персонал от 102-ма души“, обясни инж. Върбанов. Той припомни, че „навремето“ 48% от продукцията е била за военната промишленост. До 57 млн. долара на година е стигало производството само за този отрасъл, показва статистиката. Знаело се е за 3-5 години напред какво и колко ще се произвежда, при това на добри цени, поради което е наемана трайно работна ръка, вкл. и специалисти електрончици. Това обуславяло планирането, доставката и производството.
         Проф. Иван Попов, един от десетте най-бележити българи на миналия век, стои в основата на електронната промишленост и на възможността Силистра да влезе на картата на нейната „география“. В онези години е провеждана голяма развойна дейност. След 1990 г. за предприятието настъпват трудни времена, а след 2008 г. се сриват и пазарите на основни потребители и клиенти. В близкото минало „Оргтехника“ основно изнася за чужбина, а напоследък произвежда предимно за България в условия на „паднали обеми“. С годините се налага да се произвеждат изделия с по-ниски стойности, защото за тях има пазар.
       Началото на „Оргтехника“ е с монетоброячни машини, спиртографи, електро фотокопировъчни апарати – силистренска разработка, а след това идва ред на първата електронно-изчислителна машина „Елка 6521“ по френска разработка. Така България става  втората страна след Франция произвеждаща подобна „малка“ изчислителна техника. След 1967 г. е ерата „Елка 25“ (без принтер), както и на модели с печатащо устройство от водещия клас „Сейко“, както и на апарати за военно-морския флот на СССР – изчислителни и навигационни апарати, тип компютри, специално за подводници.  
        С решение на Стопанския съвет в „Оргтехника“ от 2007 г. насам има зала на името на проф. Попов, възпитаник на висше учебно заведение в Тулуза, Франция, която е на практика музейна експозиция – „импровизирана извадка на производството“. Създадена е в чест на неговата 100-годишнина, чествана по най-тържествен начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар