вторник, 18 март 2014 г.

Журналистиката и пиарът – взаимодействие и противопоставяне


·        Тамара Спасова от Тутракан с награда „Златно перо“ от СБЖ

Това бе темата на семинара в гр. Плевен на 14 и 15 март т.г., организиран от Съюза на българските журналисти и домакинстван от местното дружество на СБЖ с координатор Иван Каневчев. Участвалите в семинара журналисти от национални и регионални медии от София, Видин, Плевен, Русе, Тутракан, Габрово и Разград, а също пиарите (основно от Плевен) бяха приветствани от името на кмета на община Плевен д-р Димитър Стойков чрез поздравителен адрес връчен от зам.-кмета Стефан Петков  по повод 120 години организирано журналистическо движение в България,
При откриването на семинара секретарят на Областната администрация – Плевен Емил Димитров, известен с медийния си прякор Ревизоро, сподели за съвместната му със СБЖ борба в трудните години за оцеляването на Съюза и оцени значителната роля в нея на Снежана Тодорова,  главен секретар и и.д. председател на журналистическия съюз. Тя накратко припомни историческия път, изминат от СБЖ за 120 години, когато са се зародили първите журналистически дружества, до днес и подчерта, че 2014 година е годината на специалните чествания на историческата годишнина на Съюза. През май т.г. в гр.Варна предстои среща на медии от Балканските страни. В чест на кръглата дата на СБЖ, която се чества под егидата на ЮНЕСКО, и лично на генералния му директор Ирина Бокова, ще бъдат издадени специална пощенска марка, албум за първите печатни издания в България, юбилеен брой „Вестник на вестниците”. Кулминационният момент ще е съборът-концерт в читалище „Славянска беседа”, където всъщност е основано дружеството на журналистите и интелектуалците преди 120 години.
Интересен факт бе отбелязан от и.д.председателя на СБЖ Снежана Тодорова – в гр. Бургас един от площадите е именуван „Журналист”, защо пък да няма площади с това име и в други български градове? В тази връзка не е излишно да се помисли върху идеята да си имаме улица или площад „Журналист” и в нашия град – Тутракан, в който след Освобождението, в края на 19 и в началото на 20 век са се издавали няколко вестника. Един от първите печатни издания в гр.Тутракан бе вестник „Напредък”, основан през 1909 г., който продължава да излиза и днес, вече 7-а година като третото му издание.
За устойчиво поддържане на журналистическата традиция в местните и регионалните медии в Тутракан и във връзка с юбилея, и.д. председател на СБЖ Снежана Тодорова, по предложение на председателя на дружеството в област Силистра Йордан Георгиев, връчи почетна награда на СБЖ „Златно перо” на главния редактор на вестник „Напредък” Тамара Спасова.
Лектори на семинара бяха проф.  д-р Здравко Райков – преподавател във Факултет по журналистика и масови комуникации в Софийски университет „Св. Климент Охридски“; доц.д-р Георги Калагларски – преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и член на УС на СБЖ; Любомир Блатски – председател на дружеството на пиарите в състава на СБЖ и преподавател. По поканата на домакините, участниците в семинара посетиха панорама „Плевенска епопея – 1877”. 
„Журналистите намаляват за сметка на пиарите“, бе един от основните изводи от работата на двудневния семинара на тема „Журналистика и връзки с обществеността – взаимодействие и противопоставяне“.
  Модераторите обосноваха тази тенденция с появата на „глобалното село”, бумът на социалните медии и бързите промени в развитите общества. Медийната среда у нас, както и по света, се променя динамично, бумът на интернет и социалните медии промениха изцяло технологията и възприятието на медиите, както и работата на журналистите, чиито брой продължава да намалява за сметка на бумът на пиарите, споделиха лекторите. Вестниците (и най-вече техните книжни тела) са свили драстично тиражите си за сметка на новите медии и възможностите на все повече обикновени хора с различни професии да отправят социални послания до огромна аудитория. „В днешно време около 70% от съдържанието на медиите се определя от информации, представени от пиарите“, смята проф. Райков.
Следващият голям форум, организиран от СБЖ за годишнината, ще е през месец май във Варна, където ще се състои международна конференция под надслов „Медии и издателски политики“. 

По сайта на СБЖ и в. "Напредък"



1 коментар: