сряда, 16 октомври 2013 г.

Областният управител на Силистра се запозна с проблемите на пчеларите, изразени на среща с него и на мълчалив протест в града




       Представители на пчеларския бранш от област Силистра проведоха мълчалив протест, разрешен надлежно от кметската администрация в областния град. Проблеми на производителите на мед, вкл. и по отношение на липсата на субсидии, са причина за мирната проява, провеждана в национален мащаб. Пчеларите Теодор Костов от Попина и Димитър Перчемлиев, заедно с председателя на дружеството на пчеларите в Силистра Иван Петров участваха в предварителна среща с областния управител г-н Насуф Насуф в присъствието на заместниците му Джанан Халил и Вяра Емилова.  Заместник областните управители се срещнаха и с групата на протестиращите ден след срещата. „Заставаме зад исканията на пчеларите, за да бъдат спокойни в дейностите си, и за целта ще запознаем министерството с исканията им, за да направят зависещото от тях“, е становището в областната управа.        
     „Искаме адекватно подпомагане, каквато има за зърнопроизводители и тютюнопроизводители“, заяви г-н Костов. Пчеларите не одобряват отказа на ЕС да подпомага българските производители на мед, при положение, че с опрашването на различните култури се повишават добивите им. Няма разбиране от арендатори и кооператори по въпроса за пръскането с наземна и авио техника, което допълнително създава напрежение. Настоява се за намеса на контролиращия орган, представляващ държавата. Срещи по този проблем са провеждани и в предишните формати на областната управа. Иска се също съществуващите наредби да станат работни, за да има защита на пчеларите, някои от които се регистрират като земеделски производители, макар до тях да не достига подпомагане. По неофициална информация между 400 и 500 са пчеларите в областта, но поне още 30% са нерегистрираните. В страната най-малко 7 са организациите на пчеларите.
         Какви са очакванията: да има субсидии през новия програмен период, както и да се предвидят в бюджета за следващата година средства за реализация на отношение на държавата към пчеларите. По тяхна статистика – тази година е нулева по въпроса за печалбата от работата им. От 7-8 години цената на меда у нас е една и съща – от 3,80 до 5,50 лв. за килограм мед от различните видове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар