неделя, 20 октомври 2013 г.

Словесна експресия за ре-старта на Танцов център „Импресия” в Силистра




От миналото през настоящето към бъдещето
         В международния ден на музиката в Силистра една легенда се завърна без предварителен шум и заявка, но с амбицията без да връща времето назад да даде тласък на възможността ре-стартът на Танцов център „Импресия” да заслужи внимание и аплодисменти. Преди десетина години на сцената в театъра в Силистра бе последното състезание с домакинството на тогавашния клуб „Импресия”, чийто родоначалник и ръководител е Наташа Кунева.
         В една от залите на Народно читалище „Доростол 1870” в новата сграда срещу най-старото училище „Отец Паисий” се е приютил танцовият център, за да отваря врати за млади и "стари", за детенце на 3,5 години и за дама с дух и желание за себеизразяване чрез танца, независимо от достойната си възраст.
         „В дните преди да започна отново работата си в центъра, носещ името, с което бе създаден, имах усещането, че моята учителка Варта Ценкова е до мен и ме напътства”, заявява с вълнение Наташа. Залата е подредена като за хора, литващи към танците като птици с отворени криле, независимо че дели мегдан с...клуб по едно от бойните изкуства. Всъщност общото между тях е философията за живота, че трябва да се чувстваш добре благодарение на занимания в свободното време, които ти доставят удоволствие и се отразяват добре на здравето и самочувствието ти.
Кът за Галена Великова

И май не е далеч времето, когато зрителите ще видят новата продукция на танцовия педагог Наташа Кунева. Засега Денят на народните будители – 1 ноември, е първият повод, от който си струва да се възползва човек, за да се изяви. Както в миналото са го правили Галя Христова – Галя от балет „Сатен” и Петя Игнатова, прима балерина на операта в Хелзинки и др. възпитаници на силистренската танцова школа, вкл. специално на Кунева. Огромен плакат с нея, пратен като подарък в огромен тубос чак от Финландия, посреща всички от вратата, първо за поздрав, после за здрависване с героинята й Жулиета от едноименния балет по Шекспир. Преди 20 години Петя бе пратена с помощта на средства, събрани от тогавашната фондация „Надежда” на конкурс в Люксембург, за да заеме място в призовата тройка и в държавата джудже да бъде забелязан гигантския й талант, впоследствие оценен и по други географски ширини, вкл. в Париж и на софийска сцена.
О, минало незабравимо: в ерата на Варта Ценкова
         Не е изненада, че първи, които навлизат с танцова стъпка в центъра са деца от детските градини. Има ли дете, което да не иска да се научи да танцува? Не само момичета, а и момчета – 10-15 на първо време, разбира се, от по-големите възрастови групи, също се включват в начинанието. Кой знае, може още в края на творческия сезон през пролетта на следващата година, някои от тях ще се явят на танцово състезание, организирани за участници извън програмата на федерацията по спортни танци. Впрочем неин календар, подарък от родителите на Илия Добрев от танцовата двойка с Адриана Ангелова, също е с място в залата, за да напомня на участниците в заниманията...за какво са се събрали. А именно – да репетират, да се усъвършенстват, да радват телата и душите си с магията на танца. Независимо от възраст, пол, занятие и амбиции.
Пет денонощия път до Ангарск
за тази съветска диплома
         И още един кът има в залата за танци „Импресия” – той е в чест на Галена Великова, позната като вещ съдия в журито на различните издания на телевизионния формат „Денсинг старс”. Малка подробност – баща й е родом от силистренското село Нова Попина, а по-голямата е, че Наташа дружи със собственичката на танцови школи в България, Гърция и Турция. Точно при нея тя кара курса за гръцки танци, така че стягайте се за сиртакито, вече има къде да бъде научен като по ноти най-популярният танц на южната ни съседка. Сиртаки редом с гореща латина и елегантни спортни танци.
Добре дошли на ре-старта на "Импресия"
Подсказана подробност, достойна за рубрика в лайф-списание: в Силистра е първият в живота успех в танцов турнир на Галена Великова в годините, когато комбинат „Камъшит” провеждаше също състезания. Подобно на Младежкия дом, организирал два турнира, при това в онези години единствени по рода си, тъй като се провеждаха на открито в двора на дома. След време печатът „Импресия” бе достатъчен в Силистра да идват едни от най-добрите танцовщици, за да радват силистренци с майсторството си. Наши танцови двойки са стигали категория „Б” и някои от тях в момента се изявяват в чужбина като Петър Минков в САЩ, например, с партньорка от Русия. Календар с неговия образ също има запазена територия в новата силистренска танцова обител.
         Знания, грация, усмивки, ведро настроение, красиви изпълнения – какво друго да очакваме от Танцов център „Импресия” в Силистра?


Поздрав от Петя Илиева от Финландия
Повече за Петя на интернет страницата на операта: http://www.ooppera.fi/yhteystiedot/henkilokunta/339/Petia%20Ilieva

Няма коментари:

Публикуване на коментар