вторник, 1 октомври 2013 г.

В Силистра властта почете 1 октомври – Ден на освобождението на Южна Добруджа през 1940 г.


         Представители на властта – Областен управител на област Силистра, Общински съвет – Силистра и Община Силистра почетоха с венци и цветя паметника на Стефан Караджа навръх 1 октомври – денят, в който през 1940 г. българските войски влизат в Силистра, посрещнати възторжено от местното население. Именно войводата е един от символите на Вътрешната добруджанска революционна организация, водила борба срещу чуждия владетел, окупирал Южна Добруджа в продължение на повече от две десетилетия. Неговият паметник, дело на скулптора Павел Метеоров, е открит на същия ден година по-късно.
Областният управител Насуф Насуф и заместникът му Вяра Емилова, заместник-кметът на община Силистра Денка Михайлова и секретарят на общината Ростислав Павлов, и председателят на Общинския съвет Димитър Генов заедно с представители на администрацията на всяка от институциите участваха в ритуала, проведен въпреки проливния дъжд, излял се над Крайдунавска Добруджа през последните дни. „50 хиляди кърпички са подготвили силистренци, за да посрещнат българските офицери и войници“, припомни историкът Георги Балушев, дългогодишен общественик и настоящ общински съветник.
В приветствие до жителите на Силистра и областта, разпространено чрез медиите, областният управител заяви: „ПЪРВИ ОКТОМВРИ е знаменателен за жителите на Добруджа – от Силистра до Добрич и от Тутракан до Балчик. Преди 73 години на този ден приключва маршът на българската армия за възвръщането на южнодобруджанската територия към майката Родина  след  десетилетия чужда окупация. В първия ден на октомври си припомняме драматичното преселение на 67 000 българи от севернодобруджанските територии, за да бъдат настанени в земята на предците си. То е най-голямото по рода си пред 20-ия век и е белязано едновременно с мъката от раздялата с родното място и с надеждата за по-добър живот в старата си родина.“ Приветствието е посветено на тройното празнично значение на 1 октомври – патриотичния порив за връщането на Южна Добруджа, международния ден на музиката и деня на архитектурата.










Няма коментари:

Публикуване на коментар