вторник, 8 октомври 2013 г.

Еднодневна информационна и скринингова кампания в РЗИ -Силистра в Световния ден и месеца за борба с остеопорозата и профилактика на мускулно-скелетни заболявания

       Във връзка с отбелязването на Световния ден и месеца за борба с остеопорозата и профилактика на мускулно-скелетните заболявания, на 24 октомври 2013 г. – четвъртък, в РЗИ- Силистра по традиция ще се проведе еднодневна информационна и скринингова кампания. Мероприятията се организират от РЗИ – Силистра и АЖБО. . Моля, за вашето съдействие за популяризиране на предстоящата кампания и на проекта на Международната фондация за борба с остеопорозата- „Железните дами“сред вашите читатели и слушатели! Още материали по темата на тазгодишната кампания са публикувани на сайта на РЗИ. Заповядайте на 24 октомври при нас!

ОКТОМВРИ‘2013: МЕСЕЦ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОСТЕОПОРОЗАТА И МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
  НОСЕТЕ БЯЛА ДРЕХА В ДЕНЯ ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА!
                                  

            АсоциацияЖени без остеопороза        и            РЗИ - Силистра,  член на IOF, Ви канят да посетите събитията в рамките на месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетните заболявания

24 октомври 2013 г. – четвъртък
РЗИ-Силистра – зала ет.3
10,00-13,00 -   Прожекция на презентации по профилактика на рискови фактори
                         за здравословен начин на живот: хранене, тютюнопушене, двигателна
                         активност, активно дълголетие;
14,00 – 15,00 - Беседа „Пет важни начина да се погрижим за костите си“.
10,00 – 16,00 - Информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза
                         и измерване на костна плътност.
Измерването е на преференциална цена 5,00 лв. с  предварително записване на телефон: 086/ 81 61 40


За допълнителна информация: Асоциация „Жени без остеопороза” – тел.: 0884 71 44 39
          Имате ли роднина, близка или приятелка, която за вас е пример за подражание в грижата за здравето на своите кости и за здравето на костите на близките си? Разкажете за нея тук - във Фейсбук!
          "Железните дами" е проект на Международната фондация за борба с остеопорозата (IOF), чийто пълноправен член е и асоциация "Жени без остепороза". Той е посветен на 20 октомври - Световният ден за борба с остепорозата. Тази година IOF търси жените, които не само умеят да се грижат за здравето на своите кости, но и възпитават децата си да се грижат правилно в различните етапи от живота си за здравето на своите кости. 
        "Железните дами" е динамична и привлекателна програма. Тя цели да представи жени, които да популяризират грижата за здрави кости. Програмата се стреми и да подчертае значението на общността, споделянето и подкрепата между жените от различни поколения и жените от различните краища на света.
          Тазгодишната инициатива на IOF е да открие тези силни жени, които грижейки се за здравето на костите си, индиректно се грижат и за спокойствието, щастието и здравето на семействата си и на общността, в която живеят.
         Номинациите ще се правят чрез Фейсбук, а IOF ще избира всеки месец една "желязна дама". Всяка от избраните ще бъде отличена със собствен персонализиран плакат. Асоциация "Жени без остепороза" представя "Железните дами" в България и търси българката, която с грижата си за здрави кости ще бъде модел за подражание в своята общност и сред сънародничките си. А защо не и за Европа или света?
     Затова асоциация „Жени без остеопороза” създаде група „Железните дами” на България. Групата е отворена и всеки може да се включи в нея и да разкаже своята история или историята на своя близка, роднина или позната, която е съумяла да надвие „гризача на кости”.
        Можете да ни намерите във Фейсбук чрез Фейсбук-страницата ни "Жени без остеопороза": https://www.facebook.com/pages/Association-WWO/248911141922843.

Номинацията трябва да включва:
Име – Пълното име на номинираната дама и нейния е-мейл адрес
Защо – Обяснете накратко защо я номинирате (до 300 думи максимум)
История – По-подробно обяснение на нейната история и какви грижи полага за здравословен живот и силни кости.

  
Тема на 20 октомври 2013: Здравето на костите на жените след зряла възраст
Международната фондация по остеопороза- IOF  ежегодно чрез  над 200 членуващи в нея дружества от 96 страни в света отбелязва на 20 октомври Световния ден за борба с остеопорозата. Мисията на тази глобална международна организация е поддържането на здрави кости, мускули и стави да се превърне в международен приоритет.
       Темата на 20 октомври 2013 г. „Здравето на костите на жените след зряла възраст“ е посветена на сериозния риск от развитие на остеопороза при жените  в периода след настъпване на  менопаузата. Събития в целия свят и специално подготвени за целта информационни и методически материали ще насочат вниманието към мерките за поддържане на добро мускулно-скелетно здраве, без фрактури вследствие чупливост на костите; ще подчертаят значението на навременната осведоменост на различните поколения за здравето на костите и основната роля на жената в този процес; ще разпространят послания, насочени към вторичната превенция на фрактурите и преустановяване на цикъла от счупвания на костите вследствие на остеопороза.
       Остеопорозата е коварно и тихо заболяване, което опустошава костите на жените и мъжете над 50 г. възраст, но се заражда много по-рано, при 20-30-годишните. Мотото на Световния ден „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости“ подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота.
       У нас Месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетното здраве ще бъде отбелязан по традиция с поредица от съвместни инициативи, организирани в страната от РЗИ в партньорство с Асоциация „Жени без остеопороза“, член на IOF: информационни беседи и презентации, насочени към отделни рискови фактори на здравословния начин на живот, скринингови кампании за определяне на личния риск от остеопороза, срещи с женски колективи и организации, спортни и туристически дейности. Целта на събитията е да се подчертае значението на здравето на костите за общото здраве във всеки етап на живота, да се разясни риска за костите при жените след зряла възраст, да се научи как може да се намали риска и какви са личните ни рискови фактори и да се предприемат навременни мерки за осигуряване на живот без остеопорозни фрактури.
Успоредно ще протекат инициативи в социалните мрежи Фейсбук и Туитър за номиниране на жени, които са опора на роднини, близки и познати във възпитанието към здравословен начин на живот и по-добро здраве на костите, част от глобалната инициатива „Жена от желязо“на Международната фондация по остеопороза. Участниците в инициативите в страната са поканени да носят бяла дреха: тениска, кърпа или лентичка, символизиращи подкрепа на глобалните усилия за подобряване на мускулно-скелетното здраве и живот без остеопорозни фрактури.
       За информация за предстоящите инициативи може да се обърнете към РЗИ- Силистра или на www.osteonet.net.



Няма коментари:

Публикуване на коментар