вторник, 1 октомври 2013 г.

За пръв път в ГХГ в Силистра - картини от пленера във Ветрен

       За пръв път в близо 20- годишната история на пленера "Човек и природа - Ветрен", провеждан с помощта на общината в Силистра, изложбата с резултатите от него бе проведена в салоните на Градската художествена галерия. Нейният нов директор, скулпторът Йордан Колев, е член на Групата на художниците към СБХ, и заедно с колегите си Димитър Кулев - график, председател на групата и Стефан Пенчев - живописец, изнесоха 17-ото издание на пленера. При това в компанията на колеги от Велико Търново, Добрич и други градове. 
        Тази година пленерът бе посветен на скулптора Георги Жеков, чиито 74 творби също са аранжирани в галерията, една от най-големите в страната, богата обаче предимно с картини от български майстори на четката. Йордан Колев си припомни миналото, когато скромният и тих художник Жеков посреща младите тогава свои колеги и им помага да навлязат в занаята. Включително се изгражда и пещ за групата на скулпторите. Добри думи за покойния си приятел каза публично проф. Ангел Станев, аранжор на изложбата. 
       От името на областния управител поздравителен адрес представи заместничката му Вяра Емилова, за да подчертае необходимостта от подобни културни изяви, към които трябва да стават съпричастни все повече млади хора. Обсъдена бе идеята да се подкрепи изложба от 10-12 млади дипломирани художници от Силистра, за да се подреди тяхна изложба и да се покаже талантът на днешното поколение творци. Община Силистра бе представена от Цветана Игнатова, началник на отдел "Култура". Председателят на Общинския съвет Димитър Генов също поздрави участниците във вернисажа. 



Отец Георги, също дългогодишен художник, отслужи кратка панихида в чест на скулптора Георги Жеков в
 присъстивето на неговата съпруга и дъщеря му

Няма коментари:

Публикуване на коментар