събота, 9 март 2013 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов


  
Последните работни седмици на 41-ото Народно събрание преминаха както и целият мандат – в света на кривите огледала на ГЕРБ. Далече от проблемите на хората. Сякаш пълните със справедлив гняв софийски улици не ви засягат. Сякаш парламентът, с мизерните няколко процента доверие, живее собствен, различен живот от този на неговите работодатели – българските граждани.  Вместо най-накрая да се заеме с проблемите на хората и да се опита да реши поне част от тях, свързани високите сметки за ток и невъзможността на хората да ги платят, парламентарното мнозинство на ГЕРБ си сътвори съвсем различен дневен ред!  Най-краткото определение е  неадекватен! Занимавахте ни с общото авиационно пространство на ЕС и Молдова, с избягването на двойното данъчно облагане с Швейцария – сигурно са важни въпроси, но това ли са темите, които тревожат хората.
Наистина ли сте абсолютно слепи за болката на хората по улицата? Наистина ли не чувате гнева на протеста? Наистина ли не осъзнахте шамара на народното недоволство, което ви отвя, започвайки  от  премиера Борисов? Не разбрахте ли, че циркът, който разигравате в последните две седмици в парламента, допълнително отвращава и вбесява хората? Две седмици докато народният гняв бушува навън, вие с всевъзможни евтини номера и хитринки отказвате да разгледате важните за хората проекти, внесени от ПГ на Коалиция за България – за неотложните мерки за намаляване цената на електрическата енергия, за налагане на мораториум върху разпоредителните сделки с държано имущество до провеждане на парламентарни избори, за хаоса в здравната система. Ръководството на парламента и парламентарната група на ГЕРБ извадиха цял арсенал от всевъзможни трикове и процедурни хватки, само и само да избягат от решаването на тези въпроси.
Как обяснявате на хората, че бойкотирате въвеждането на забрана за изключване на тока за неплатени сметки сега? Как обяснявате на хората, че отказвате да гласувате още мерки за намаляване на цената на тока? Как ще обясните на хората, че не желаете да обсъждате тежките проблеми в здравеопазването и поисканата от лекари и пациенти оставка на управителя на НЗОК Пламен Цеков? Как?
Хората видяха цирковете на ГЕРБ в парламента, провалените заседания на икономическата и на здравната комисия, позора на бойкотиращите заседанията депутати от ГЕРБ. Това е срамен финал за 41-ото НС. Трагично е, че вие изобщо не осъзнавате дълбочината на проблемите, които създадохте на хората – бедността, безработицата, мизерията. Вие продължавате да не разбирате какво изкара гражданите на улицата – не изчерпаните нерви на Борисов, а изчерпаното търпение на хората. Отчаянието и липсата на перспектива. Гладът победи страха. Хората излязоха на улицата, помитайки напудрените послания на министрите на ГЕРБ. Четири години искахте да внушите на хората, че в България се живее добре, че Европа се прехласва по постната пица на Дянков. Ще цитирам само един от многобройните убийствени за ГЕРБ коментари на авторитетни чужди медии като оценка за случващото се в София: „българите са не просто бедни, те са най-бедните в Европа. Хората умират от глад и от студ.“ А заглавието на статията е размазващо: „Борисов – кой въобще го е чувал?“. Както се казва, „без коментар“…
На този фон изглежда закономерен и провалът на правителство за Шенген. Едва десет държави вчера, казват световните медии, подкрепиха България за Шенген! Пореден ритник за управляващите. Темата беше един от трите външнополитически приоритета, които обявихте и не постигнахте. Като кажем Шенген – разбирайте провал. Но провалът е по всички външни приоритети, които обявихте. Провалът е общият знаменател. Но най-звучно кънти Шенген. Цитирам оценката на холандския секретар по сигурността и правосъдието след вчерашната среща на министри в Брюксел:  „Трудно е да се каже дали постиженията на България и Румъния се оценяват с двойка или тройка“. И още: ”Това е  решение, което се базира на качествена оценка, а не на политическа“. Това разбива защитната теза на министъра на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, че си е свършил работата. Истината е друга – за пореден път партньорите ви казват, че има проблеми с корупцията, с организираната престъпност, с върховенството на закона. Само вие, депутатите от мнозинството и управляващата партия ГЕРБ, не го разбирате и не го чувате. Колко пъти още да ви наритат?
Очевидно е, че единственото на което разчитате, е късата памет на хората. Разчитате, че между оставката на Борисов и изборите, хората ще забравят. Но този път максимата „всяко чудо за три дни“, няма да сработи. Предупреждавахме ви – и за инфлацията, и за растящата безработица, и за замразените доходи. Мислите, че след увеличението на пенсиите с десетина лева от първи април, хората ще забравят кошмара от близо четиригодишното  управление? Мислите, че кризисният пиар ще замести реалните действия? Че с решението на ДКЕВР за 6-7 процентно намаление на цената на тока, проблемът със сметките е решен? Или че обещанието за социална политика и доходи ще успокои протестите? Прах в очите на хората! Защото това са въпроси, които се решават с бюджета, който вие гласувахте и който вие орязахте. Това са въпроси, които се решават с националния план по заетост, средствата по който вие намалихте три пъти. Каква заетост? Какви доходи? По ръст на безработицата България при ГЕРБ  е в челните места в Европа, а по доходи – закована на последното. И това е в края, не в началото на вашето управление. Има ли по-голямо дебелоочие от това – сега да обещавате за новия мандат доходи и социална политика, сякаш не вие управлявахте? Няма как да скриете вашата отговорност за катастрофата, до която докарахте страната, зад внушението за колективна отговорност. Амнезията няма да ви помогне. Управляващи бяхте вие. Слава Богу, вече се използва минало време – бяхте.
Вярно е, че това, което се случва на улицата е отговорност и на всички за годините на прехода, но то е най-вече заради вашите безобразия! Вие отключихте гнева на хората! Бавенето и протакането от страната на президента при назначаване на служебния кабинет не ви помага. Хаосът и безвластието са коварен съюзник. Вярно е, че той работи за вас, но всеки пропуснат ден задълбочава кризата. Замитането на следите няма да мине. И упражненията „с нас лошо, но без нас по-лошо“ също няма да минат. Не си играйте с огъня! Гневът на хората се отприщи и е на път да ви помете, дами и господа от ГЕРБ.



                                    

Няма коментари:

Публикуване на коментар