понеделник, 4 март 2013 г.

Силистренските кукленици с две турнета за пет дни от Варна до София



Екипи на Държавен куклен театър – Силистра се завърнаха от турнета в края на февруари и началото на март,проведени в различни градове на страната. За пръв път от години насам родните кукленици правят толкова мащабна акция сред публика от други краища на страната. Четири дни продължи турнето, включващо градовете Казанлък, Елин Пелин и София. За това време са изиграни  14 представления на спектакъла „Дядовата ръкавичка” със специален гост Баба Марта.  Над 1 000 малки зрители успяха да видят един от най-играните силистренски спектакли.
„Аплодисментите и отзивите не могат да се предадат, те трябва да се чуят и преживеят”, заяви след турнето Златина Станева, директор на театъра, която също участва в него. На повечето места силистренци са поканени отново, за да покажат и други свои постановки. Един от най-масовите спектакли е при препълнен салон в читалище „Младост” в ж.к. „Младост 1” в столицата. Красноречиви са отзивите на бабите и майките, довели невръстните си софиянчета, за да видят наживо Куклен театър, защото едва ли повечето от тях са на представление в центъра в Държавния куклен театър. Възторжени са били и детските учителки.
Паралелно със „столичното” турне, втори екип на ДКТ - Силистра също реализира 12 представления на спектакъла „Пролетна магия” първо във Варна, после и в Силистра навръх 1 и 2 март по повод празника на Баба Марта. „На практика мартенската кампания премина повече от успешно, тъй като в рамките от 27 февруари до 2 март се реализираха общо 26 представления, гледани от 1 500 зрители”, заяви още Станева за местните медии. В ход е работата по материалната част на спектакъла „Нова приказка за житената питка”, чиято премиера е планирана  за средата на месец април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар