неделя, 3 март 2013 г.

На 3 март в богоспасяемия град Силистра

Градският духов оркестър дава тон на настроенето
И Клуб "Традиция" е тук,
за да украси тържеството
      Неделя. 3 март 2013 г. Според поета Георги Джагаров - "Една обикновена дата. Ден обикновен. И пъстър, и чудесен." Национален празник на Република България. Слънце облива богоспасяемия град Силистра, както го нарече митрополит Амвросий по време на тържеството в центъра на града. Сцена. Музика. С мощен саунд Градският духов оркестър оправдава присъствието си в духовния живот на хилядолетния град. Властта е в празнична премяна и е пред множеството, предимно млади хора със знамена в ръце. Опозицията е някъде сред хората. Речи на кмета д-р Юлиян Найденов, на депутата Стефан Господинов. Слово на областния управител Николай Димов в типичен за него историко-есеистичен стил. Песни бунтовни и възрожденски на групи за песни с ръководители Тодор Скорчелиев и Никола Касабов. Стихове проникновени и празнични на победители от рецитаторския конкурс "С България в сърцето". Ритуал - в църковния храм и на площада на Силистра. Знамето на България се издига на пилона. Звучи националният химн. 
        
Властта - светската и духовната е строена,
за да отправи своите речеви послания
         Шествие за поднасяне на венци пред паметниците на кап. Георги Мамарчев, на Лев Толстой и на Стефан Караджа. На практика празникът започна в Калипетрово с тамошен ритуал, организиран от кметството, продължи с тържество в центъра на Силистра, и ще има своето следствие от 17 часа в Айдемир и от 17,30 часа в Проф. Иширково, където завършва със заря. Всичко това в програмата "Пред олтара на Свободата". В който част бе и спектакълът "От бесилото към безсмъртието на Държавен куклен театър - Силистра. Предната вечер тържество бе проведено в Дулово. В неделя вечерта предстои и в Тутракан (От 18,30 часа в парк "Христо Ботев" в Тутракан ще започнат тържествата по повод националния празник на България. Заря проверка с участието на дружество "Традиция", Мемориалната чета "Таньо войвода", патриотични чети от двете градски училища, факлоносци, слово на кмета д-р Димитър Стефанов, народно веселие), също със заря, за да обагри вечната река Дунав, през която е дошла Свободата преди 135 години и след близо пестотин години османско иго. 
Време е за песни бунтовни
    Чувството на 3 март е несравнимо с всяко друго, което изпитваме в другите 14 основни официални празника в нашата страна. Част от тях са свързани с важни дати от историята ни. Други са вплетени в народната и християнската традиция. Благодарение на това имаме повод да се поклоним пред народните будители от предишни и нови времена; да споменаваме с благововение Съединението и Независимостта; да славим българската азбука и да отбелязваме международния ден на труда. Трети март е празникът на празниците в България. Той се вписва в представата ни за възкресение на нашия народ след петвековно забвение. Празнуваме го с толкова голямо упование, защото със Санстефанския мирен договор се тръгва по пътя към утвърждаването на българската държава. За пръв път след падането под властта на Османската империя българите поемат по друма на своята национална идентичност. Трети март 1878 г. е продължение на етническото пробуждане, осъществено век преди това от Паисий Хилендарски и довело до извоюването на независима българска църква.  В продължение на две столетия Русия води 12 войни с Турция и едва след 13-ата България има възможността да стане отново суверенна държава. Освобождението на България е решено с кръвта на руски, финландски и румънски войни; на български доброволци опълченци, вкл. 50 от Крайдунавска Добруджа; на грузински и арменски войници, както и на сръбска войска. 
Честит празник!

     ...А някъде там - на бул. "Велико Търново" едно множество от силистренци, съпричастни на съвременните ни проблеми, са събрани, за да продължат публичния израз на своето гражданско чувство. Уникална и динамична политическа ситуация в България. Време за промяна. В управлението на държавата, но и надяваме се, в отношението на гражданите й към него. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар