събота, 9 март 2013 г.

Село Гарван почете стогодишния юбилей на поп Константин и 120-годишния си православен храм


  
В края на 19 в. в Гарван си позволяват най-доброто:
православният храм да бъде изграден от
дряновски майстори и иконописан от тревненски зографи

В село Гарван бе осъществена една инициатива, отлаган поне два пъти: отбелязването на 100-годишнината на свещеник Константин от село Гарван, баща на проф. Казимир Попконстантинов и на сестра му Антоанета, дългогодишна начална учителка и общественичка. Проф. Попконстантинов: "Емоционалното натоварване за мен днес е голямо. Прави чест на митрополията и на моите съселяни, че почетоха своя свещеник и нашия баща. Той отдаде изключително много на енорията си и изпълни не само свещеническия си дълг. Подпомагал е хората с написването на молби, заявления и ходатайства. Беше изповедник на хората, но не в буквалния смисъл на думата. Възпитаник е на духовната академия в Кишинев и владееше пет езика. Пътят му в Гарван беше изключително тежък. Отбелязвам това, за да подчертая колко трудно му е било. Притискаха го да хвърли расото, но той не се поддаде. Искаха храмът в селото да стане кино."
Нафора за проф. Попконстантинов
от митрополит Амвросий
 Свещеник Константин е 4-ят поп в 120-годишната история на църквата „Св. Димитър” в крайдунавското село. Доростолският митрополит Амвросий и свещеник Стефан отслужиха заупокойна молитва в памет на свещеник Константин и панихида в памет на починали гарванци. Десетки местни граждани участваха в проявата навръх първата от 4-те големи задушници. Включително и гости в лицето на кмета на община Ситово инж. Николай Неделчев, на директора на РИМ – Силистра Иван Бъчваров, както и на Георги Атанасов, археолог от Силистра. Най-възрастните гарванци още помнят свещеник Константин, починал преди половин век, ненавършил 50 години. Възпитаник е на семинарията в Кишинев. Знаел е пет езика и е бил поп в най-трудните години след връщането на Южна Добруджа към България. Неговият син проф. Казимир Попконстантинов също е въдпитаник на духовна семинария, но в София и откривател на мощите на св. Йоан Предтеча. Видният археолог пръв прие нафората от митрополит Амвросий. 
Кметски дар за пр. храм
 "Св. Димитър" в Гарван
Брат и сестра Попконстантинови
Кметът на Ситово инж. Неделчев връчи поздравителен адрес и икона на свещеник Стефан. Той е осмият по ред в традициите на храма и обслужва от 18 години църквата в село Гарван, както и други населени места в Доростолска епархия. 
          За църквата разказва Георги Атанасов: „Православният храм в село Гарван е изграден с пари на местното население от дряновски майстори, а иконите са от тревненски зографи. Свещеник Витан Витанов, който е погребан в двора на църквата през 1890 г., недочакал да види храма завършен, е представител на видния тревненски род Папавитановите. Класически кръстокуполен е храмът на гарванци. Всички хубави църкви в Силистренско са дело на дряновци, дошли по нашите земи за строежа на крепостта „Меджиди табия”. Първата е построена от тях църква е в Алфатар, после по идеята се „запалват” в Калипетрово, Силистра и т.н. до началото на 20 в. На практика изпълнителите на градежите им са на хора от тукашния край. Междувременно дряновци започват строителство и училища в Добруджа. Явно в онези времена хората тука са имали достатъчно финансови възможности, за да си позволят най-доброто: дряновските майстори и тревненските зографи.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар