четвъртък, 7 март 2013 г.

Протокол "1 към 1" от срещата дебат(и) на протестиращите от Силистра


        Уважаеми съграждани и представители на медиите в гр. Силистра,
        Благодаря Ви за присъствието и вниманието, което ни оказахте по повод първата среща дебат, инициирана от група граждани, по повод последните събития в България,свързани с националните протести. Искам да се извиня на всички, които бяха обидени по някакъв начин. Впоследствие разбрах, че сте били нагрубени от присъстващите. Извинявам се, че така се е получило! Вие сте тези, които най-много могат да помогнат на гражданите да изразят своята позиция и да се получи гласност на всичко. Опитахме се да съберем хората,за да поставят и разяснят своите искания,както и да изберем Инициативен граждански комитет. За съжаление, поканите, които разпратихме на гражданите не бяха уважени! В крайна сметка се видя колко малко хора дойдоха, за да разискват...Изпращам ви дословно всичко, което успях да запиша на провелата се среща. Всички присъстващи се обединиха около идеята, че е нужно да се състои и друга такава среща с оглед на проблемите, които имаме на местно ниво. Имаше предложения да се поканят представителите на местната власт, към които да бъдат отправени тези искания. Моето лично  мнение е, че лесно се недоволства, когато си част от тълпата, но трудно се отстояват идеите, когато дойде време да се даде личен пример. Надявам се, това желание на силистренци да не остане просто като висящо предложение, а да доведе до резултати.

С уважение:Виктория Андонова
       Провелата се среща дебат премина в присъствието на 40 души, като беше гласуван и приет дневен ред,по който да се проведе събитието,а именно:
       1.Запознаване гражданите със ситуацията в страната и нуждата от създаване на местен инициативен комитет
   2.Предложения и обсъждане на на исканията на гражданите към управляващите държавата и местната власт
      3.Гласуване на мотивираните и формулирани искания
      4.Предложения за избор на кандидатури за инициативен граждански комитет.
      5.Гласуване на предложенията за членове на инициативен граждански комитет.
     Имаше  предложение от страна на г-н Атанас Токушев тази среща да се прекрати поради недостатъчно гражданско присъствие. Събралите се присъстващи, гласуваха за продължаване на събранието с 31 гласа "ЗА", 5 "Против"  и 4 "Въздължал се".
      Националните искания до президента бяха гласувани и приети с 30 гласа "ЗА" ,0 "Против" и 0 "Въздържал се".
    Силистренци предложиха и гласуваха още шест точки с искания, които да бъдат добавени към националните:
     1.Свикване на Велико Народно събрание
     2.Премахване на монополите
     3.В партийните листи по места да бъдат само граждани от съответните области 
  4.Промяна на закона за провеждане на референдуми, като се премахне условието референдумът да е легитимен и ултимативен едва при гласуване на мимимум толкова хора, колкото са гласували на последните парламентарини избори
   5.Изплащане на майчинство до 2-рата година, обвързано с минималната работна заплата. Семейни добавки за всяко българско дете, без дискриминация по доход, етнос или друг признак
  6.Освобождаване от внасяне на „Осигурителни здравни вноски” от безработни 
  По точка 4 от дневния ред се пристъпи към предложенията за избор на кандидатури за инициативен граждански комитет. Предложените личности декларираха, че към момента не са партийни членове.Това бяха:  1.Радко Раданов, 2.Веселин Георгиев, 3.Емил Върбанов, 4.Никола Бонев, 5.Камен Тодоров.
 Присъстващите в залата единодушно гласуваха и приеха излъчените личности ,да представят исканията на протестиращите от гр. Силистра на предстоящите национални срещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар