събота, 21 април 2012 г.

Силистра се прости с Доростела



      Навръх Светли петък Силистра се прости с един от символите си през последните години. В бял ковчег бе погребана 23-годишната Доростела Драганова, носителка на короната "Мис Силистра 2007". Поклонението бе в Дома на учителя. Десетки силистренци се отзоваха на поканата на семейството да се поклонят в чест на момичето, прославило града си, достигайки най-челно място в конкурса "Мис България", влизайки в класацията на десетте най-красиви българки. При това в годината, когато градът, чието древно име носи, чествал по най-тържествен начин 1 900 години от създаването си. Тя бе от малкото на брой момичета в крайдунавския град с това рядко име, с което той е познат в световната история. "Изборът й за най-красиво момиче на Силистра преди 5 години бе закономерен, защото с външния си вид, перфектните си мерки и естественото си поведение тя бе най-убедителна сред всички участнички в конкурса", заяви за "24 часа" Ивелина Николова. До преди няколко години тя е била представител на Модна агенция "Визаж" за област Силистра и е участвала в подбора на момичета за участие в конкурса. Победата й станала без протекции, което направило щастливо близките й, още повече, че произхожда от скромно семейство. 
         По спомени и на други участници в същата надпревара, Доростела е трябвало да участва в конкурса още предната година, когато е била само на 17 години. Липсвало й обаче самочувствие и се отказала в последния момент. Дотогава и след това не се е занимавала сериозно с курсове по манекенство, макар да е била със забележителни данни. В годината, когато все пак се съгласила да се конкурира с други красиви момичета от крайдунавския град, победата й била безспорна. Някои намерили и символика в това, че момиче с име Доростела предстанвя Доростол/Силистра в най-престижния конкурс за красота. "Със своя ръст около 175 см, без да е очевидно слаба, Доростела се отличаваше от останалите кандидатки", припомня още Николова. Короната й отивала, но момичето не променило отношението си към другите хора, вкл. и сред съучениците си.  Не се възгордяла и не се впуснала да превзема модния подиум, подобно на много свои предшественички с подобни успехи.   
     Доростела има по-голяма сестра, при която е израсла и брат. Те са от различни бракове на родителите й. Близо 12 години майка й Йорданка, родом от Попина, работи в голям супермаркет в Кипър. Живеели са в обикновен панелен блок до границата с Румъния. Два некролога от роднини и приятели уведомяваха живеещите в осеметажното сдание за смъртта на момичето.  Малцината останали в града нейни приятели коментират, че смъртта й е голяма и непрежалима за тях загуба, защото била весело, усмихнато и приятно момиче. За разлика от връстниците си, не било предвзето и конфликтно, а живеело без излишна показност. 
           Преди 5 години Доростела завършва местната Икономическа гимназия "Атанас Буров" в паралелка "Търговия" с разширено изучаване на френски език и с втори език английски. "Беше сред най-добрите ученици и се радвахме на успехите й, както в училище, така и в конкурсите за красота", каза за "24 часа" класната й ръководителка Стефка Русева, която й е преподавала по френски език. Впоследствие Доростела завършила колеж по туризъм, записала се и в задочен курс по специалността "Финанси" в Нов български университет. С катафалка на силистренска погребална фирма бе пренесено тялото на Доростела от София до родния й град в навечерието на погребението й. В столицата е направена задължителната аутопсия след катастрофата. В акта за смърт обаче, както е по новите правила, не пише причина за смъртта. В Силистра дори и непознати коментират как колата са завъртяла край Владая и жалват съгражданката си за липсата на късмет, за да остане жива. Еърбегът на "Ауди"-то не се отворил и така ударът се оказал фатален за живота й. Колата била купена миналата година. Според някои хора със спестени от момичето пари, според други е подарък от майка й, която се прибра спешно от чужбина, за да погребе детето си.
В. "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар