понеделник, 23 април 2012 г.

7 партньори от 4 европейски страни създават педагогически инструмент за професионално ориентиране



* Силистра e сред авторите на този проект

В град Марсилия, Франция, бе втората поредна тристранна среща на седем партньори от Франция, Люксембург, Австрия и България, съобщиха от СНЦ „Жени от дунавския регион” – Силистра, които са сред участниците в нея. Останалите са: от Франция – „Учене през целия живот”, „Училище на втория шанс” и „Образователнаструктура за професионална квалификация”, съответно от Реймс, Марсилия и Клермонферан; „Евро Кордиал” и Организация „Местна подкрепа за младежта” от Люксембург; „Институт за професионално обучение” от Виена (Австрия). Във всички европейски страни се полагат усилия за подобряване на професионалното ориентиране и интегриране в самите образователните системи и институции за професионална квалификация. Но учителите и обучителите не винаги разполагат с подходящи инструменти за ориентиране. Освен това писменият код и езиковите бариери често са непреодолими за ниско грамотни и неграмотни емигранти, например. Основната цел на този проект е да се създаде един педагогически инструмент за професионално ориентиране, който да бъде удобен, лесен за използване в различни ситуации и с материал, който може да бъде различен в зависимост от конкретните нужди. Той трябва да е адаптиран за различни категории млади хора, включително и такива, които са функционално неграмотни или които изпитват трудности да се справят с писмен код,  или имат проблеми с разбирането на езика. Инструментът ще може да бъде използван от учители и преподаватели, участващи в усилията за професионално ориентиране на институцията, в която работят –  колежи, професионални училища, центрове за обучение, консултативни центрове. Формата му ще го прави достъпен за свободно изтегляне от интернет.
Инструментът ще се състои от набор от 96 фотографии, представящи занаяти, дейности и евентуални конкретни интереси на младите хора. От друга страна, база данни, свързана с всяка снимка ще дава компютъризиран анализ на резултатите, което ще позволи показването на  избраните и/или отхвърлени области от съответния младеж. Снимките ще бъдат групирани в осем групи от по 12 бр. При всяка серия младежът е поканен да подреди 12-те снимки в съответствие със своите предпочитания.
Резултатите ще бъдат предоставени в персонализиран  фиш, който ще включва: снимките, които показват, избраните и отхвърлените области степен на познаване на тези професии; връзка с други подобни професии, които съответстват на тези интереси; насоки как  да се продължи работата с този младеж. Изключително важно е, че този инструмент ще може лесно да се използва в много различни ситуации: работа с компютър, видеопроектор, само на хартия, в групи или индивидуално. Инструментът ще може да се използва във всяка ситуация, независимо от оборудването и материалито, с които се разполага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар