сряда, 25 април 2012 г.

Чакат прокуратурата да се произнесе по разпоредби с държавно имущество за периода 1 януари 2008 г. - 31 декември 2009 г.



Д-р Вл. Янков
През последните дни се зашумя по материали на Сметната палата, отнасящи се до минал период на работа на "областния управител на Силистра", който, както е известно  е едноличен представител на Министерския съвет на Република България и се назначава със заповед на премиера на страната. Областният управител на Силистра Светлана Великова в правителството на Сергей Станишев извършила 114 разпоредби с държавно имущество за 104 седмици за периода 1 януари 2008 г.-31 декември 2009 г., заяви на пресконференция вчера настоящият губернатор на областта Николай Димов, който е от 6 месеца на поста. Проверки са направени на 23 от тях по сигнали на д-р Владимир Янков, който бе на начело на областта  в първите 2,5 години от управлението на ГЕРБ, вкл. и в близо 5 месеца от същия период.
Н. Димов
    „На такава търговска дейност би завидяла всяка агенция за недвижими имоти”, коментира Димов пред журналистите. Използвани били всички възможни  варианти за разпореждане с държавно имущество: прекратяване на съсобственост, продажба на прилежащи части, както и на самостоятелни обекти. Нямал обаче  право да споделя информация от конкретно естество за тях. Фрапиращо голям бил броят на имотите, сделките с които са извършени с до 95% компесаторки. До юни 2013 г. в област Силистра да се установи видът и състоянието на над 3 000 имота на държавата в седемте общини на областта е амбициозната задача, разпоредена от областния управител, който е юрист по образование. По негови сметки подобно задание не е извършвано през 14-те години на съществуване на структурата „областен управител на Силистра”. 
С. Великова
       
    „Ще коментирам, когато излезе становището на прокуратурата. Не съм броила колко сделки съм извършила, но шщом са факт значи е имало нужда”, заяви Светлана Великова за „24 часа”. Тя твърди също, че прокуратурата на всеки шест месеца е проверявала дейността й и не е имало забележки. " В началото на всяка календарна година Министерството на държавната администрация пращало план за приходи от продажби на всяка областна администрация, които после влизали в държавния бюджет, и в различни размери се връщали в съответната област, показва практиката от преди няколко години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар