сряда, 18 април 2012 г.

„Тутракански глас” чукна 50 и продължава 125-годишната борба за повече гражданска информираност в Крайдунавска Добруджа



В Тутракан властта и обществеността отбеляза с изложба и тържество забележителния 50-годишен юбилей на седмичника „Тутракански глас”. С юбилеен вестник и с 16 факсимилни постера местният Исторически музей и СНЦ „Тутракански глас”, издател на едноименния вестник, доказаха, че заедно могат достатъчно, за да уважат достойната годишнина. Тя се вписва в 125-годишната традиция в по-малкия брат на Силистра в Крайдунавска Добруджа да има вестници, които да информират обществеността. 

В близкото минало в контекста на властовите възможности, а от 22 години насам – според нуждите на гражданите, проблемите на обществото и хубавите неща, които се случват около нас. Защото и преди и сега ни ни трябват журналистите, за да ги забележим покрай тях. Към празника съпричастни станаха: Съюзът на българските журналисти, присъдил своята награда „Плакет”; народният представител Стефан Господинов, областният управител Николай Димов, кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, колегата му от Главиница Хюсеин Хамди, в. „Седмицата”-Силистра, „Ротари клуб-Тутракан”, както и мнозина дългогодишни журналисти, работили във вестника, а и достойни дописници от различни поколения.

По ирония на съдбата вестникарското дело в Тутракан стартира все в м. септември, при това на дати, останали в историята със свои знаци. Първият брой на в. „Бряг” излиза на 6 септември 1887 г. под редакторството на Тодор Кескинев. Стартът на в. „Тутракански глас” е на 9 септември 75 години по-късно (1962 г.). В края на 19 и началото на 20 век в Тутракан има цели три печатници, тук е издавана вездесъщата Мисъл на д-р Кръстев и Пейо Яворов. До 1915 г. в добруджанския град е имало 11 печатни издания, а 60 са издадените и подвързани книги. Тутраканци са сред първите в страната, издали и свой общински вестник. 

Макар народът да е смятал за неоправдан паричния разход за списването му. В първите години на предишния век излиза и в. Напредък”, чието трето начало бе преди няколко години с главен редактор в момента Тамара Спасова, също кадър на „Тутракански глас”. Любопитно за тутраканския юбиляр е, че до 1990 г. е бил орган на управляващата тогава БКП, но е спонсориран от ТКЗС. Към миналото и настоящето на вестника имат отношение бившият кмет Вергил Русев и настоящият директор на музея Петър Бойчев.


Сред гостите: областният управител Николай Димов - най-вляво, кметът и шефът на съветниците в Главиница - Хюсеин Хамди и д-р Себахатин Халид, председателят на СНЦ "Тутракански глас" Красимир Петров - вторият отдясно наляво, и др.



Подарък от от СБЖ  Силистра и
от в. "Седмицата" - Силистра
с гл. р-р Незабравка Христова



Какво може да се научи от тутраканската преса за тези 125 години, което остава за историята със своята нееднозначност? Пресата в миналото, примерно преди 100 и повече години, е коментирала как трябва да се сменят 50 от фенерите в града. 

Защо е нужна канализация от 130 м. Как в далечната 1905 г. 3 000 румънци само за една седмица преминали през Дунав, за да опитат тутраканско вино и да се повеселят, благодарение на него, защото нямали подобно в Олтеница и околностите й. Колко трудно е било за рибарите пак тогава, защото останали без поминък за цял месец, когато реката е била заледена. 

Вестниците в онези времена стигнали дори до заплахата да публикуват на страниците си имената на всички женени мъже, посещаващи редовно местния шантан с опасни и привличащи ги певачки. Медиите са се вълнували от моралния облик на младежта толкова много, щом са настоявали да се дърпат с възпитателна цел ушите на учениците, пушещи публично. През 60-те години пък на страниците на „Тутракански глас” се ширят карикатури, също целящи да превъзпитават народа чрез възможностите на сатирата. Важно било също да се тръби, че еди кой си гледач на птици се стреми да се отчете с 200 снесени от една кокошка яйца, вместо с декларираните 149. 

На изследователите от музея в Тутракан им направило впечатление, че през 70-80-те години на миналия век вестникът става все по-разчупен”, полемичен и приобщаващ младите хора. В сегашно време в малък град издаването на вестник е едновременно предизвикателство, авантюра и голямо изпитание, но си струва заради признанието на хората. В. „Тутракански глас” се издържа от продажби и реклами, вече го четат и по цял свят, благодарение на електронното му издание в интернет”, заяви на тържеството Калина Грънчарова, главен редактор на вестника.


Плакет от СБЖ за гласа на "Тутракан", връчен от името на Снежана Тодорова - председател на СБЖ, от Йордан Георгиев - 
член на Управителния съвет на Съюза и председател на Дружество на СБЖ - област Силистра 
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар